Geleide meditatie op Facebook

Meditatie hoeft niet zweverig te zijn, zegt Cynthia Wesseling.

Cynthia Wesseling van de Pijnackerse praktijk Mira LifeCoach doet maandag een bijzonder experiment. Op haar Facebookpagina geeft ze om acht uur ’s avonds een openbare geleide meditatie. Ze wil mensen die geïnteresseerd zijn op deze manier op een laagdrempelige manier laten kennismaken met wat zo’n meditatie inhoudt. Iedereen die zin heeft, kan meedoen. 

Meditatie en andere vormen van aandachtige ontspanning past Cynthia geregeld toe in de begeleiding van mensen die door haar worden gecoacht. Dat blijkt heel goed te werken. “Veel mensen leven in een wereld waarin er aan alle kanten aan hen wordt getrokken. Het is goed om je zo nu en dan even helemaal te kunnen afsluiten van alles om je heen. een meditatie helpt daar goed bij”, zegt ze. 

Onbekendheid

Meditatie, mindfulness en soortgelijke ontspanningstechnieken: het zijn zaken die door veel mensen nogal eens als zweverig worden ervaren of waar ze sceptisch over zijn: ‘Dat is absoluut niks voor mij’. Volgens Cynthia komt dat voor een belangrijk deel door onbekendheid. “Daarom doe ik het ook, zodat iedereen die nieuwsgierig is gewoon zelf kan ervaren hoe dat is. Je kunt het anoniem op je mobiel of op je laptop volgen en bevalt het niet, dan gooi je het na vijf minuten uit.”

Met haar coachingpraktijk maakt de Pijnackerse vaker gebruik van de sociale media, maar dat is dan meestal in een besloten groep. Het is nu dus voor het eerst dat iedereen die wil kan meedoen.

Als Cynthia maandagavond met haar geleide meditatie bezig is, dan heeft ze er natuurlijk geen enkel idee van hoeveel mensen er op dat moment meekijken en meedoen. Dat is pas achteraf te zien, via de statistieken die Facebook bijhoudt van het bezoek aan de pagina’s. “Ach, al zijn het er maar twee die meedoen, dat maakt mij niet uit”, zegt ze nuchter.

Engelen

Die nuchterheid zal maandagavond ook wel een beetje in de geleide meditatie terug te vinden zijn, zegt ze. “Ik ga niet met spiritualiteit aan de slag of met engelen of zo. Het gaat er alleen om dat mensen wat rust en ontspanning kunnen vinden. Dus we maken er geen mystieke toestanden van.”

Als het aanslaat en er komen goede reacties op, dan is ze zeker van plan om zoiets vaker te gaan doen. Maar dat betekent niet dat de afgeschermde pagina die ze beheert, in de toekomst zal verdwijnen. “In zo’n groep komen in de reacties van de deelnemers vaak persoonlijke dingen aan de orde die mensen niet zo gauw in het openbaar zouden willen delen. Voor zulke contacten is het veiliger om dat op een besloten plek te doen.”

Uiteindelijk moeten mensen
het toch gewoon zelf doen, 

ze zijn zelf de schakel’

Na de zomer geeft Cynthia enkele online masterclasses en aansluitend een training met als motto ‘In 12 stappen het leven dat JIJ wilt’. “Dat gaat over wat ik de kernwaardes noem. Wat is je brandend verlangen, waar kom je je bed voor uit, waar gaan je ogen van stralen? En ook: wat wil je dat de mensen later over je zullen zeggen als je er niet meer bent? Zo’n training geeft goede handvatten, maar uiteindelijk moeten mensen het toch zelf doen: ze zijn zélf de schakel.”

Gemoedelijker

Cynthia Wesseling woont en werkt nog maar vrij kort in Pijnacker. “Ik ben hier zeven maanden geleden komen wonen en dat bevalt heel erg goed. Ik wilde graag weg uit een stadse omgeving. Hier is het echt nog een dorp: dat vind ik veel prettiger. Ik merk ook dat de mensen gemoedelijker zijn. En wat de praktijk betreft: mond op mondreclame werkt hier heel goed. Dat is ook fijn.”

De online meditatie is maandag 20 augustus vanaf 20 uur op deze pagina te volgen.

Meer informatie over Mira LifeCoach op deze website.

Cynthia Wesseling: “De mensen zijn hier gemoedelijker dan in Zoetermeer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *