Afbeelding

Wereldse Moederdag bij de Wereldwinkel in Pijnacker

Zakelijk 1.017 keer gelezen

In Nederland, België en veel andere landen in de wereld vieren we ieder jaar moederdag. De dag wordt niet overal in mei gevierd. In sommige landen is Moederdag meer een vrouwendag. In Nederland en België vieren we Moederdag op de tweede zondag in mei. We eren die dag onze moeder. Als dank voor de onvoorwaardelijke liefde en zorg die zij ons geeft. Hoe zit het eigenlijk in andere landen?

Senegal
In Senegal is Moederdag wel bekend, maar is het niet echt een feestdag. Moederdag wordt in Senegal rond 26 mei gevierd. De mensen vieren de dag niet zo uitgebreid als in veel westerse landen. De moeders ontvangen enkele cadeaus. In Senegal bestaan geen bijzondere tradities om moeders te eren.

Handgemaakte manden uit Senegal

Indonesië
In Indonesië vieren de mensen Hari Ibu. Hari Ibu is ooit begonnen met een Vrouwencongres dat op 22 december 1938 in Bandung plaatsvond. Bij het congres besloot de toenmalige president de liefde en waardering voor de moederfiguur te vieren. Op 22 december krijgen de moeders in Indonesië cadeaus. Er zijn geen speciale tradities in Indonesië die de mensen op Moederdag volgen.

Peru
In Peru is Moederdag een belangrijke feestdag. De mensen in Peru vieren Moederdag op de tweede zondag in mei, net als in Nederland. Het is een dag waarop de moeders in het zonnetje worden gezet. De moeders mogen op die dag niets doen. Ze krijgen ‘s morgens een ontbijt op bed, vaak klaar gemaakt door de kinderen. Op school maken de kinderen iets speciaals om aan hun moeder te geven. Alle moeders van de familie ontvangen felicitaties of hen wordt een fijne dag gewenst. Kan iemand zijn of haar moeder niet bezoeken? Dan belt hij of zij naar de moeder of stuurt een WhatsApp bericht. Via WhatsApp groepen feliciteren vriendinnen die moeder zijn elkaar ook: “Feliz dia de la Madra” voor iedereen!

Zoekt u een origineel cadeau voor Moederdag? Kom eens langs bij de Wereldwinkel in Pijnacker. U vindt er cadeaus uit verschillende landen zoals handgemaakte opbergmanden uit Senegal. Mozaïekschalen uit Indonesië en mooie sieraden uit Peru. 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant