1e Kerstdag: Jumbo rouwig, Plus is blij

De supermarkten blijven op 1e Kerstdag dicht in Pijnacker-Nootdorp. Sabine Zondag van de Plus is er niet rouwig om. (Foto: Bart Planken)

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp stemde er deze week niet mee in om winkels toe te staan om met 1e Kerstdag hun deuren te openen. Enkele supermarkten zijn daar teleurgesteld over, maar dat geldt niet voor alle ondernemers.

Het verzoek om ook op 1e Kerstdag open te mogen kwam enkele maanden geleden van de supermarkten Jumbo in Nootdorp en Albert Heijn in Pijnacker. Als argument werd genoemd dat op die manier het winkelende publiek beter zou kunnen worden gespreid, zodat te drukke winkels in deze coronatijd kunnen worden voorkomen.

Teleurgesteld

Voor Erwin Steendam, eigenaar van de vestiging van Jumbo in Nootdorp, geldt dat argument nog steeds. Hij is er dan ook teleurgesteld over dat de gemeenteraad zijn verzoek niet heeft ingewilligd. “We zijn er zeker rouwig om, niet financieel gezien want zo’n dag kost alleen maar geld, maar wel omdat we ons zorgen maken over de grote klantenstroom in de dagen rond Kerstmis. Iedereen blijft dit jaar met Kerst noodgedwongen thuis, dus mensen willen graag van alles in huis halen om zelf een lekker Kerstdiner te maken.”

Dat de gemeenteraad niet gevoelig was voor dat argument verbaast Steendam. “Ik had gedacht: dat is een een-tweetje, iedereen snapt dat. Maar kennelijk speelden er andere dingen in de raad.”

De supermarkteigenaar had het verzoek puur vanwege de veiligheid gedaan, voegt hij er aan toe. “Ik hoor geregeld van klanten dat ze juist zo blij zijn met de maatregelen die we nemen om te voorkomen dat het te druk wordt in de winkel. Mensen komen toch het liefste daarheen waar ze zich veilig voelen.”

Dagje rust

Sabine Zondag van de Plus in Pijnacker maakt zich minder grote zorgen over te grote drukte rond Kerst. Zij is juist blij dat de gemeente de winkelsluiting op 1e Kerstdag laat zoals hij is. “Ik ben er echt niet rouwig om. Ik gun mijn medewerkers graag een dagje rust. We werken met zijn allen ontzettend hard naar de Kerst toe, en dan is het fijn als het personeel op die dag lekker thuis kan zijn. Ik heb er geen problemen mee dat die traditie in ons dorp zo blijft.”

Dat het op andere dagen overvol wordt in de winkel omdat de supermarkt op 1e Kerstdag gesloten blijft, daar gelooft Zondag niets van. “Het is op zo’n Kerstdag altijd heel rustig. Mensen komen dan alleen even langs voor een vergeten boodschap. Als plotseling blijkt dat de crème fraiche op is, dan zijn er supermarkten genoeg waar mensen even terecht kunnen.”

Geen probleem

Volgens Zondag worden de grote supermarktketens gepushed vanuit de hoofdkantoren, in plaats van dat er echt een probleem is dat opgelost moet worden. “Ik vind: we zijn een dorp en geen grote stad. We kennen al heel ruime openingstijden, dus het is heus geen probleem als mensen op die ene dag niet in de winkel terecht kunnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *