Aanval op de reuzenberenklauw

De heracleum mantegazzianum, beter bekend als de reuzenberenklauw, is een mooie, schermbloemige plant, maar bijna iedereen is hem liever kwijt dan rijk. Dat is niet voor niets, want het sap van deze invasieve exoot kan in combinatie met zonlicht op de huid grote brandwonden veroorzaken. Ook verspreidt de plant zich zo snel dat andere soorten worden verdrongen. De heracleum wordt in heel Europa actief bestreden.

Ook in de groengebieden van Pijnacker-Nootdorp komt de reuzenberenklauw voor, zoals in het Bieslandsebos en de Balij. Om de plant zoveel mogelijk terug te dringen gaat Natuurlijk Delfland weer aan de slag om de planten af te steken. Daar zijn extra vrijwilligers voor nodig, dus de regionale afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging roept inwoners op om te komen helpen.

Vanaf 1 juni kunnen belangstellenden elke woensdagavond komen helpen. In groepjes van twee, vanwege het coronavirus op gepaste afstand, trekken de vrijwilligers het bos in om de heracleum letterlijk bij de wortel aan te pakken. Vantevoren krijgt iedereen instructies over het veilig werken met de plant. Ook zijn handschoenen en beschermende kleding nodig.

Wie mee wil doen kan zich aanmelden via dit mailadres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *