Al 300 afmelders voor papierbak

Ook korfbalvereniging Avanti zamelt oud papier en karton in via deze groene containers.

In enkele weken tijd zijn bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp zo’n driehonderd brieven binnengekomen van inwoners die geen blauwe papierbak in hun tuin willen. Tot nu toe valt dat aantal op een totaal van 10.000 huishoudens nog wel mee, maar het is goed mogelijk dat er zich in de komende tijd nog veel meer zullen melden.

Naast enkele bewonersorganisaties zijn ook de sportverenigingen nu in actie gekomen. Zij zijn bang dat de opbrengsten van hun oud-papieracties teruglopen.

Avalex heeft vlak voor Kerst laten weten dat de blauwe kliko, bedoeld voor het verzamelen van oud papier en karton, in de loop van deze maand zal worden afgeleverd. De papierbak komt in alle wijken van Pijnacker-Nootdorp waar niet met ondergrondse afvalcontainers wordt gewerkt.

In principe is het plaatsen van de papierbak voor een half jaar op proef. Na die periode kunnen bewoners zelf beslissen of ze de bak willen houden of niet. “We hopen dat zoveel mogelijk mensen het in elk geval een half jaar willen proberen”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Restafval

Avalex en Pijnacker-Nootdorp hopen dat ze via de extra kliko’s veel meer oud papier kunnen inzamelen. Tot nu toe belandt er nog zo’n dertig kilo oud papier per persoon per jaar in het restafval. Dat is doodzonde, want dat papier wordt samen met het overige restafval verbrand en daar moet dus voor worden betaald. Veel meer zelfs dan tot nu toe: de afvalstoffenbelasting voor het storten en verbranden van afval is per 1 januari zeer fors omhoog gegaan: 13,21 euro naar 32,12 euro per ton. Ingezameld papier en karton levert als grondstof juist geld op.

Zoals eerder gemeld kwamen verschillende bewonersorganisaties al in het geweer tegen de uitrol van de papierbakken. Ook de sportverenigingen hebben zich nu gemeld. Zij zijn bang dat bewoners minder oud papier bij hen inleveren, en dat zou op den duur gevolgen kunnen hebben voor de inkomsten die ze daar nu uit halen.

Compensatie

Voorlopig is er van minder inkomsten voor de verenigingen nog geen sprake. De gemeenteraad heeft begin vorig jaar ingestemd met een compensatieregeling voor de verenigingen die actief zijn met het inzamelen. Over de jaren 2018, 2019 en 2020 krijgen ze een garantiebedrag voor hun inkomsten uit oud papier. Zeker voor de grotere clubs gaat dat om aanzienlijke bedragen. SV Nootdorp en RKDEO hebben bijvoorbeeld een garantie van respectievelijk 11.500 en 10.500 euro. Halen ze voor minder geld op, dan past de gemeente bij.

Ook bij de andere clubs gaat het om enkele duizenden euro’s. Of de compensatieregeling na 2020 wordt voortgezet wordt pas later besloten.

Lees ook: Bezwaar tegen papierbak in de tuin

Al 300 mensen hebben laten weten de blauwe papierbak niet te willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *