Alcoholgebruik in P-N valt mee

In vergelijking met andere gemeenten in Nederland telt Pijnacker-Nootdorp relatief weinig overmatige drinkers; mensen die meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) glazen alcohol per week drinken. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de website Afkickkliniek Wijzer op basis van gegevens van het CBS en de RIVM.

Pijnacker-Nootdorp daarmee valt in de top-20 van gemeenten in Zuid-Holland die de minste overmatige drinkers tellen.

Bijna de helft van alle inwoners van de gemeente drinkt niet of nauwelijks: 46% valt in de categorie ‘drinkers volgens richtlijn’, mensen die niet of maximaal een glas alcohol per dag drinken. Een op de twintig is overmatig drinker (5%) en nog eens 7% is zware drinker (een keer per week zes of meer glazen (mannen) of een keer per week vier of meer glazen (vrouwen).

Oudere populatie

Paul Jansen, initiatiefnemer van de website Afkickkliniek Wijzer, zegt dat het opvalt dat het niet de inwoners van gemeenten onder de rivieren zijn die horen tot de meeste overmatige drinkers, zoals sommigen zouden verwachten. “Het meeste alcoholgebruik is te vinden in Noord-Holland, en ook in rijke gemeenten met een voornamelijk oudere populatie, zeg maar de oudjes met veel tijd en geld.”

Jansen begon enkele jaren geleden met de website om meer aandacht te vestigen op de mogelijkheden om van alcohol en andere verslavingen af te kicken. “Ik kreeg zelf in de familie met verslaving te maken; een neefje was zwaar verslaafd geraakt, en online was er weinig informatie te vinden over dit onderwerp. Daarom hebben mijn partner en ik deze website opgezet, om informatie te bieden over verslavingen en de mogelijkheden voor behandeling.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *