Alleen PvdD vindt ganzen nog leuk

Vrijwel de hele gemeenteraad is het er over eens dat de overlast van de enorme aantallen ganzen zo groot is geworden, dat er maatregelen moeten worden genomen om de hoeveelheid dieren te reduceren. De raad nam donderdagavond in grote meerderheid een motie van het CDA aan, waarin het college wordt opgedragen om hiervoor samen met de provincie een plan te maken. In de motie werd benoemd dat daarbij geen enkele optie op voorhand moet worden uitgesloten.

CDA-raadslid Janno Meijer somde donderdagavond nog eens op waarom aanpak van de ganzen echt nodig is. Er is veel schade aan de agrarische en natuurgebieden, vervuiling van het oppervlaktewater en verstoring van de biodiversiteit. Wat het CDA betreft is het nodig om uitheemse soorten zoals de Canadese gans te laten reduceren tot nul en om het onaantrekkelijker te maken voor de gans om zich in de groengebieden te vestigen.

Genieten

Steun van de Partij voor de Dieren kreeg Meijer niet en vermoedelijk had hij daar ook niet op gerekend. Carla van Viegen gruwt van het idee dat ganzen worden afgeschoten of op een andere manier met dodelijke middelen worden bestreden. Ze ontkende dat iedereen last heeft van de ganzen. “Er zijn heus veel mensen die erg genieten van de ganzen. Daar krijg ik veel berichten over, bijvoorbeeld vanuit Klapwijk”, hield ze de raad voor.

Wethouder Peter Hennevanger liet weten dat het college ook vindt dat het evenwicht door de grote aantallen ganzen zoek is en dat er dus meer maatregelen nodig zijn dan alleen eieren schudden of stuk prikken, zoals tot nu toe gebeurt. Maar wat dan precies kan worden gedaan, dat is nog zo gemakkelijk niet, aldus de wethouder. Want die ganzen vliegen door de hele provincie en stoppen niet bij de gemeentegrens. Hij deed wel de toezegging om op een rijtje te zetten wat er precies voor mogelijkheden zijn. In het najaar krijgt de gemeenteraad daar een overzicht van.

2 reacties op “Alleen PvdD vindt ganzen nog leuk”
  1. Parodie om aan te tonen dat er tonnen boter op het hoofd zitten en er met twee maten wordt gemeten;

    “CDA-raadslid Janno Meijer somde donderdagavond nog eens op waarom aanpak van de boeren echt nodig is. Er is veel schade aan de natuurgebieden, vervuiling van het oppervlaktewater en verstoring van de biodiversiteit. Wat het CDA betreft is het aantal boeren te laten reduceren tot nul en om het onaantrekkelijker te maken voor de boer om zich in de groengebieden te vestigen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *