Amnesty houdt weer schrijfactie

De 20-jarige Imelda Cortez uit El Salvador werd vanaf haar twaalfde regelmatig verkracht door haar stiefvader. In april 2017 beviel ze onverwachts op een openbaar toilet. Nu wordt ze ervan beschuldigd dat ze haar kindje wilde vermoorden.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt sinds de oprichting in 1961 over de gehele wereld verschillende acties om op te komen voor politieke gevangenen of mensen in onderdrukking. Vanaf het begin hanteerde de organisatie een simpel actiemiddel: het massaal schrijven van brieven aan regeringen en andere autoriteiten om misstanden aan de kaak te stellen en op te roepen om politieke gevangenen vrij te laten. Dat gebeurt nog steeds: rond 10 december wordt in alle landen waarin Amnesty actief is schrijfmarathons gehouden.

Ook in Pijnacker-Nootdorp gaat dat weer gebeuren. Op zondag 9 december is er een Write for Rights-schrijfactie in zowel Pijnacker als Nootdorp. In Pijnacker kun je tussen kwart over tien en kwart over twaalf ’s morgens terecht in het Parochiehuis aan de Oostlaan. In Nootdorp is de actie van elf tot een uur ’s morgens in gebouw Nové in de Dorpsstraat.

Dit jaar worden brieven geschreven om vrijlating te krijgen van de 30-jarige Atena Daemi mensenrechtenactiviste uit Iran. Ook gaan er brieven naar de president van Brazilië om gerechtigheid te vragen voor de 38-jarige Marielle Franco, die in maart 2018 werd vermoord. Marielle was een populaire politica uit een favela en kwam op voor mensenrechten in haar land.

Verder richt de schrijfactie zich op de president van Zuid-Afrika, om de activiste Nonhle Mbuthuma te beschermen, die met de dood wordt bedreigd omdat ze zich verzet tegen plannen van mijnbouwbedrijven die titanium willen opgraven aan de zuidoostkust van Afrika. En zo zijn er nog meer mensen die bedreigd worden en waarvoor brieven worden geschreven. Hier staat het overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *