Antwoorden vanuit Genua

Ilja Leonard Pfeiffer. (Foto: Stephan Vanfleteren)

Een bijzonder interview, op initiatief van Bibliotheek Oostland samen met de bibliotheken in de Bollenstreek en Voorschoten-Wassenaar, is op dinsdag 13 april online te volgen met de Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeiffer, die al vele jaren in het Italiaanse Genua woont en werkt. Interviewer Frénk van der Linden legt hem vragen voor die onder andere door leden van de bibliotheek zijn aangedragen.

Pfeiffer is een van de meest bekende literaire schrijvers van Nederland. Zijn romans La Superba (2013), Brieven uit Genua (2016) en Grand Hotel Europa (2018) waren bestsellers en ook zijn coronadagboek Quarantaine, dat vorig jaar verscheen, doet het goed. Aanleiding genoeg voor een gesprek met de schrijver.

Wildernis

Interessant is dat Pfeiffer onze omgeving uit zijn eigen jeugd goed kent. Hij werd geboren en groeide op in Rijswijk. In Brieven uit Genua haalt hij in brieven aan zijn moeder herinneringen op aan zijn ouderlijk huis op de Clavecimbellaan, waar hij tot zijn zesde jaar woonde. Vanaf het balkon aan de kant waar zijn slaapkamer lag had hij een wijds uitzicht. “Van daar keek je uit over de Wildernis, een groot, gevaarlijk, moerassig gebied dat zich uitstrekt tot aan de horizon. Daar hadden vroeger ooit Romeinen gewoond. Maar van hun zogenaamd superieure beschaving was niets overgebleven dan een klimrek met een informatiebord.”

Ergens halverwege die wildernis lagen Delfgauw en daarachter Pijnacker, want dat was de richting waar Pfeiffer dan uitkeek.

Wie dat zeker wil weten kan vragen hierover sturen naar Neeske Fase van Bibliotheek Oostland via dit mailadres. Vragen over allerlei andere onderwerpen aan de schrijver zijn ook welkom. Het online gesprek is op 13 april van 20 tot 21.30 uur. Leden van de bibliotheek die deel willen nemen betalen vijf euro; anderen zijn 6.50 kwijt. Aanmelden kan via deze webpagina.

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *