AOW’er waarschijnlijk wat goedkoper uit

Inwoners met alleen AOW hoeven waarschijnlijk geen afvalstoffen- en rioolheffing meer te betalen.

De gemeenteraad neemt eind dit jaar een besluit of inwoners met alleen een AOW-uitkering ook kwijtschelding kunnen krijgen van de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Dat zou hen enkele tientjes per jaar schelen. Ze moeten deze kwijtschelding wel zelf aanvragen.

De gemeenteraad nam donderdagavond een motie aan, die was ingediend door Eerlijk Alternatief, mede ondertekend door CDA, Gemeentebelangen, CU-SGP, Progressief PN en Trots. Het was dus al meteen duidelijk dat er een meerderheid in de raad voor zou zijn.

Aanvankelijk wilde Hanneke van de Gevel (EA) dat kwijtschelding van de heffingen onderzocht zou worden voor inwoners met AOW en een klein pensioentje, maar dat is wettelijk niet mogelijk, liet wethouder Peter Hennevanger (Financiƫn) weten. Kwijtschelding voor mensen met alleen de ouderdomsuitkering kan wel.

Vermogen telt mee

Inwoners moeten zelf een verzoek om kwijtschelding doen, en daarnaast maakt de gemeente gebruik van een bestand van inwoners die ieder jaar in aanmerking komen voor kwijtschelding en die dat dus niet steeds hoeven aan te vragen. Naast inkomen is ook vermogen onderdeel van de toets. Mensen met een eigen huis komen sowieso niet in aanmerking voor de vrijstelling.

Door de verruiming van de inkomensnormen waar in de motie om wordt gevraagd, kunnen ook mensen met alleen een AOW-uitkering in aanmerking komen, als ze tevens aan de andere criteria voldoen. Het college van B & W gaat de financiƫle gevolgen op een rijtje zetten. Het lijkt er op dat de groep die ervan zal profiteren niet groot is, maar het is belangrijk om dat goed in beeld te brengen. Aan de hand van het overzicht dat in het najaar beschikbaar komt kan de gemeenteraad bij de vaststelling van de gemeentelijke tarieven een besluit nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *