Architect past Rabo-plan aan

Het aanzien van het gebouw op de hoek van de Julianalaan en de Stationsstraat oogt nu minder massaal.

Geen ‘Russische jaren dertig-stijl’ of ‘betonnen blokkendoos’, maar een gebouw met een minder gesloten aanzicht, groene plantenbakken met begroeiing over de borstwering en groene elementen in de vorm van een gevelbegroeiingsysteem. De architect van de nieuwbouw op de Rabolocatie in het centrum van Pijnacker heeft zijn best gedaan om tegemoet te komen aan de kritiek in de gemeenteraad op de eerste schetsontwerpen. Vooral de bebouwing op de hoek van de Julianalaan en de Stationsstraat kon zo écht niet, klonk het in april in de raad.

Wethouder Ilona Jense had al geprobeerd de raadsleden gerust te stellen met de toezegging dat nog gezocht werd naar een aantrekkelijker uitstraling van het gebouw aan die zijde. Uit een nieuwe schets blijkt dat dat wel gelukt is: door enkele ingrepen ziet het geheel er nu een stuk fleuriger uit.

Vriendelijker

De ingrepen zorgen er vooral voor dat het massaal ogende woonblok een stuk vriendelijker oogt. Er is meer dynamiek in de gevels gekomen met accentverschillen, extra kozijnen, enorme huisnummers op de deuren en enkele Franse balkonnetjes. Zelfs de gevelbegroeiing, waar in de raad naar werd gevraagd, is in het nieuwe ontwerp terug te vinden.

Een aardig detail is bedacht in een vlak in de gevel aan de zijde van de Julianalaan. Daar komt een plaatselijk aangelicht paneel met een gedicht van een lokale dichter.

De verwachting is dat nog voor de zomer de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. “Daarna krijgen we zonder twijfel een bezwaarschriftenprocedure. Op zijn vroegst in januari kunnen dan de werkzaamheden beginnen”, meldde wethouder Ilona Jense dinsdag in een persgesprek.

Zo zag de eerste schets aan de kant van de Stationsstraat eruit. ‘Russische jaren dertig-stijl’, vond raadslid Harald van Zielst (Trots).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *