Avalex leegt niet meer in doodlopende straat

Avalex wil niet meer achteruit de doodlopende straten in om de kliko’s te legen.

UPDATE: Probleem voorlopig opgelost

Bewoners van de Krammer in de wijk Koningshof zijn er teleurgesteld over dat ze hun afvalcontainers niet meer op de aanbiedplaatsen in hun straat kunnen neerzetten, maar dat ze ermee naar de Rivierenlaan moeten wandelen om er zeker van te zijn dat Avalex ze leegt. Voor sommigen, die vlakbij de hoek van de straat wonen, is dat niet zo’n probleem, maar anderen moeten een flink eind lopen met hun kliko’s. Zeker voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn is dat vervelend.

Het probleem speelt al maanden. Het komt geregeld voor dat de kliko’s door Avalex niet worden geleegd. Pas als ze naar het afvalbedrijf bellen komt er meestal de volgende dag een ploeg die het afval alsnog ophaalt.

De reden is dat Avalex niet langer met de grote ophaalwagens achteruit de doodlopende straat in wil rijden. Ook zou er een groenperkje zijn waar de chauffeurs niet meer omheen kunnen rijden, hoorde een van de bewoners die wel eens precies wilde weten wat er aan de hand is. “Vroeger kon dat wel. Het is jarenlang goed gegaan. Maar ineens schijnt het niet meer te kunnen. Avalex zegt dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met de grotere vrachtwagens die het afvalbedrijf gebruikt. Maar de gemeente zegt juist dat dat niet klopt en dat Avalex zelf heeft bedongen dat ze niet meer achteruit willen rijden.”

Geen oplossing

Wat de reden ook is, de bewoners van de Krammer en van Eem, een andere doodlopende woonstraat in de wijk, zitten er maar mooi mee. Een gesprek met de verantwoordelijk ambtenaar op het gemeentekantoor en met wethouder Marieke van Bijnen, die over het afvalbeleid gaat, leverde geen oplossing op, vinden ze. De woordvoerder van de bewoners, die liever niet zijn naam gepubliceerd wil zien: “Officieel opheffen doen ze de aanbiedlocaties in de doodlopende straten niet. Ook de bewonersvereniging, die bij de herstructurering betrokken is geweest, heeft daar nooit bericht over gekregen.”

“Ik denk ook niet dat de bewoners van de Rivierenlaan er blij mee zullen zijn als er op de ophaaldagen zomaar vijftig extra containers in hun straat bijgeplaatst worden. En probeer je eigen kliko er maar eens tussenuit te vissen als het daar helemaal vol staat met die dingen. Dat wordt een zootje.”

De bewoners hebben de situatie nu aangekaart in brieven aan de gemeenteraad en het college van B & W. Of dat iets zal helpen is de vraag. “De wethouder zei in het gesprek: we begrijpen wel dat het niet voor iedereen prettig is, maar we kunnen er als gemeente niets aan doen. Avalex heeft dat zo bedongen.”

Verkeersveiligheid

Wethouder Marieke van Bijnen bevestigt dat Avalex niet meer achteruit de straten in wil rijden. “Het heeft met de inrichting van de straat te maken, doodlopend en met veel bochten. Het klopt dat het in het verleden wel werd gedaan, maar de focus ligt nu meer dan toen op de verkeersveiligheid. Daarom is met Avalex de afspraak gemaakt dat we bij nieuwe locaties en bij herstructurering achteruit rijden zoveel mogelijk zullen voorkomen.”

In het gesprek met de bewoners kwam aan de orde dat het voorlopig de meest praktische oplossing is als alleen de eerste aanbiedplaats in de straat wordt gebruikt, die het meest aan de kant van de Rivierenlaan ligt. Daar kan Avalex wel veilig komen, omdat er dan geen bochten achteruit hoeven te worden gereden. “Voor de meeste bewoners is dat een goede oplossing, maar inderdaad niet voor iedereen. Gezinnen die verderop in de straat wonen moeten dan wat verder lopen met hun container. Daar hebben we eind juni een brief over gestuurd aan de betreffende bewoners.”

Bij het definitief vaststellen van het laatste stukje van de herstructurering van Koningshof, in de fasen 7 en 8, gaat de gemeente wel bekijken of er nog andere maatregelen mogelijk zijn. Daarvoor blijft de gemeente met de bewoners in gesprek, belooft de wethouder.

UPDATE

De directie van Avalex heeft dinsdag geregeld dat het probleem voorlopig wordt opgelost. Toegezegd is dat de minicontainers aan de Krammer geleegd zullen worden tot de gemeente formeel een besluit heeft genomen over de toekomst van de aanbiedlocaties. Vanwege het zomerreces worden de containers in elk geval tot en met september geleegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *