Avalex leegt volle containers het eerst

Door volle containers eerst te legen aan de hand van de signalen van de vulgraadsensoren zou dit niet meer moeten voorkomen.

Een primeur voor Pijnacker-Nootdorp. Afvalverwerker Avalex gaat binnen enkele weken in deze gemeente aan de slag met een innovatief systeem, dat er voor zorgt dat afvalcontainers die bijna vol zijn als eerste worden geleegd. De ophaalploegen rijden dan een route die wordt bepaald aan de hand van meldingen van de vulgraadsensoren, die in de containers zijn aangebracht.

Het afvalbedrijf wil in Pijnacker-Nootdorp een aantal maanden praktijkervaring opdoen, voor het systeem ook in de andere Avalex-gemeenten wordt toegepast. De sensoren waren al in september vorig jaar geïnstalleerd, maar de koppeling met de ICT-systemen van Avalex leverde nog problemen op. Dat is inmiddels opgelost. In de afgelopen tijd is het systeem uitgebreid getest, en nu kan het dus daadwerkelijk in gebruik worden genomen.

Verrommeling

Dat Pijnacker-Nootdorp als eerste gemeente van het innovatieve systeem kan profiteren werd donderdagavond bekendgemaakt door wethouder Hanneke van de Gevel tijdens de behandeling van de kadernota in de vergadering van de gemeenteraad.

Ze reageerde op een motie van het CDA en vier andere fracties, waarin het college werd opgeroepen om met allerlei maatregelen te komen om de illegale stort, het bijplaatsen van afval en het onjuist aanbieden van afval aan te pakken. In die motie werd gesproken over de toenemende irritatie bij de inwoners over de ‘zichtbare verrommeling in binnen- en buitengebied’.

Van de Gevel vond de motie overbodig, omdat er al allerlei maatregelen in gang zijn gezet, en ook omdat dus snel wordt begonnen met de pilot rond de route-optimalisatie. Omdat niet alle raadsleden aanwezig waren staakten de stemmen. De motie komt hierdoor eind september weer op de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *