Beeldhouwen met speksteen

Beeld gemaakt door een cursist van vorig jaar.

Wat is de overeenkomst tussen babybilletjes en een mooi stukje beeldhouwwerk? Aan beide komt talk te pas, bij de baby’s als talkpoeder en bij het beeldhouwen in de vorm van een mineraal met een lage hardheid, dat zich uitstekend laat bewerken. Bij die toepassing heb je het dan meestal over speksteen, de gebruikelijke benaming voor talk, dat ook wel steatiet wordt genoemd.

Over de minerale oorsprong zal het niet gaan tijdens de cursus speksteenbewerken, die Mylène van Ravenswaay van Atelier De Aanpak vanaf half deze maand weer geeft in CulturA in Nootdorp. In de 28 lessen die de cursus duurt krijgen de deelnemers wel de kans om het materiaal goed te leren kennen en om er een mooi beeld van te maken.

Mylène geeft al jaren cursussen Beeldhouwen in Speksteen, in Nootdorp, maar ook in omliggende gemeenten. “In CulturA doe ik dat al zeker zeven jaar, en daarvoor in het Centrum van de Kunsten dat toen nog bestond. Er is veel belangstelling voor. Vorig jaar hebben we het werk dat tijdens de cursus was gemaakt geëxposeerd tijdens De Verbeelding, en dat was zo leuk dat we dat dit jaar weer gaan doen.”

Ook beginners

Aan zo’n leergang doen cursisten mee van verschillend niveau. Het kunnen mensen zijn die al wat ervaring hebben met het werken met speksteen, maar ook beginners zijn welkom. “Dan krijg je in de eerste lessen veel uitleg over het materiaal en het gereedschap dat we gebruiken. Wat de deelnemers in dat jaar maken is ook erg verschillend. Het ligt een beetje aan je handigheid en het gevoel dat je er voor hebt of je een of meerdere beelden kunt maken.”

De cursus in Nootdorp begint op donderdag 12 september. Deelnemers betalen voor 28 lessen € 395. Daar komen dan nog wel de materiaalkosten bij. “Sommige mensen willen een groot beeld maken, anderen werken liever wat kleiner. Omdat je de steen per kilo betaalt, zou het niet eerlijk zijn als we dat in de cursusprijs zouden verrekenen.”

Niet kostbaar

Heel kostbaar is de steen niet: afhankelijk van de soort liggen de kosten rond de drie euro per kilo. “Maar als je een groot beeld wilt maken, dan heb je al snel een stuk steen van tien kilo nodig. Dan ben je natuurlijk wel wat meer kwijt aan het materiaal.”

Volgens Mylène lukt het de deelnemers over het algemeen heel goed om tijdens de cursus mooie dingen te maken. “De ervaring leert dat de meeste mensen er veel plezier aan beleven en tot een mooi eindresultaat komen.”

Wie meer wil weten kan terecht op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *