Belangrijke verzetsrol voor Pijnackerse huisarts

Stationsstraat 29

Verzetsverhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn er volop en de namen van veel hoofdrolspelers uit die tijd zijn gelukkig niet vergeten. Niet zo bekend is dat ook Pijnacker een rol speelde in het verzet tegen de Duitse bezetter. Erik Bevaart van de Stichting Cultuursupport Pijnacker-Nootdorp beschrijft in een boeiend verhaal, dat is gepubliceerd in de net verschenen vierde editie van het Pijnackers Kwartiertje, de belangrijke rol van de Pijnackerse huisarts Koert Bolle en zijn vrouw Ada bij het onderbrengen van geheim agenten die tijdens het zogenaamde Englandspiel vanuit Engeland naar Nederland werden gebracht en die een onderduikadres nodig hadden.

Dat begon toen in 1942 de geheim agent Jan Emmer, die door de bekende verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema vanuit Engeland naar Katwijk was gevaren, bij de praktijk van huisarts Bolle op de Stationsstraat 29 aanbelde. Bolle had maanden eerder samen met anderen de motorboot gefinancierd waarmee Emmer naar Engeland was gevlucht. Dat hij zich nu opnieuw bij Bolle meldde had te maken met het feit dat hij een beter persoonsbewijs nodig had. De huisarts kende twee gemeenteambtenaren in Pijnacker die hem daarmee konden helpen.

Emmer kreeg enige tijd onderdak in de praktijk van dokter Bolle, en later meldde zich ook een andere geheim agent op de Stationsstraat: Barend Klooss. Ook stelden de huisarts en zijn vrouw hun huis open voor nog andere verzetstrijders.

Ter dood veroordeeld

Ada en Koert Bolle met hun kinderen aan tafel.

Uiteindelijk kregen de Duitsers lucht van de hulp die dokter Bolle en zijn vrouw boden aan geheim agenten vanuit Engeland. Het echtpaar dook onder in Amsterdam, maar de bezetter kwam hen toch op het spoor. In november 1943 werden de huisarts en zijn vrouw ter dood veroordeeld; een vonnis dat in hoger beroep werd omgezet tot een tuchthuisstraf.

Koert en Ada Bolle overleefden de oorlog en keerden in juni 1945 terug in Pijnacker. Erik Bevaart beschrijft in het artikel hoe het echtpaar bij hun terugkeer in het dorp op de Klapwijkseweg met muziek werd ingehaald, en na een rondrit was er ook nog een soort receptie in het CJMV-gebouw.

Bevaart geeft in het verhaal veel bijzonderheden van het Englandspiel, de door onzorgvuldigheid en onkunde bij de geheime diensten van Engeland en Nederland dramatisch verlopen spionageoperatie die vele verzetstrijders het leven heeft gekost. Al direct na de oorlog ontstonden er verschillende theorie├źn over wat er rond deze episode allemaal fout is gegaan. Een daarvan is dat de operatie vooral is mislukt door verraad dat niet alleen in Nederland, maar ook in Londen zou hebben plaatsgevonden.

Gratis afhalen

Het Pijnackers Kwartiertje wordt bezorgd bij een aantal vooral oudere bewoners van Pijnacker-Nootdorp en is ook gratis af te halen bij Kopie Plus, slijterij de Helm en nog enkele andere adressen. De oplage is niet zo groot, dus de kans is aanwezig dat alle exemplaren al zijn vergeven.

Het verhaal van Bevaart is als PDF te downloaden op de website van Cultuursupport. Elders op deze website is meer te lezen over de theorie├źn achter het Englandspiel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *