Beroep tegen Rabo-bouwplan afgewezen

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State wijst het beroep van omwonenden tegen het bouwplan voor de Rabolocatie af.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft woensdagmorgen het beroep van de omwonenden van de Rabolocatie op het Raadhuisplein in Pijnacker afgewezen. Volgens de afdeling heeft de gemeenteraad voldoende rekening gehouden met de belangen van de omwonenden en zijn er geen onredelijk grote gevolgen voor het woon- en leefklimaat.

De omwonenden die zich met hun beroep tot de Raad van State hadden gewend, hadden onder meer betoogd dat de nieuwbouw te dicht op het bestaande appartementengebouw zou komen. Hun privacy zou daardoor worden aangetast en ook zou de hoogte van 14 meter, op de hoek van Emmapark en Stationsstraat, ervoor zorgen dat er minder zonlicht in de tegenover gelegen woningen zou komen.

Privacy

De afdeling zegt in haar uitspraak dat enig verlies van privacy en het uitzicht niet zijn uit te sluiten, maar dit is niet dusdanig dat de gemeenteraad het betwiste besluit niet had mogen nemen. Ook stelt de afdeling dat er geen sprake is van een onaanvaardbaar verlies van lichttoetreding in de tegenover gelegen woningen.

De appellanten hadden tijdens de zitting in februari ook naar voren gebracht dat de gemeenteraad uitsluitend hadden kunnen kiezen uit de voorkeursvariant van de gemeente, om een mogelijke claim van projectontwikkelaar ABB te voorkomen. De Raad van State gaat niet mee met dat argument. Gebleken is dat de gemeenteraad verschillende varianten heeft kunnen beoordelen, en ook dat de stedenbouwkundige en financiële consequenties daarvan aan de raad zijn voorgelegd.

Uit de stukken blijkt verder dat de raad de betrokken belangen, ook die van omwonenden, heeft afgewogen. Niet aannemelijk is gemaakt dat de raad alleen rekening heeft gehouden met de financiële belangen van ABB, aldus de afdeling Bestuursrechtspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *