Betaalbare huur- en koopwoningen, nadruk op senioren en starters

Er zijn in de komende jaren nog veel nieuwe woningen nodig, vooral in de goedkope koop- en huursector.

De huidige bouwplannen van Pijnacker-Nootdorp, waaronder de nieuwe wijken Ackerswoude, Keijzershof, Tuindershof en de Scheg) zijn niet voldoende om te kunnen voldoen aan de lokale behoefte van de eigen inwoners voor de komende tientallen jaren.

Er zijn veel extra huizen nodig, vooral om mogelijkheden te bieden voor een lokale wooncarrière. Dat laatste is nu lastig, omdat er voor jonge huishoudens die op zoek zijn naar een eengezinswoning nauwelijks mogelijkheden zijn.

Middeninkomens

Voor huishoudens met een relatief hoog inkomen zijn er bij het huidige koopaanbod voldoende opties. Maar gezinnen met een middeninkomen, tot € 60.000, zitten vast. Betaalbare koophuizen zijn er niet, en ook in de huursector zijn de mogelijkheden zeer beperkt. Er is vooral schaarste aan middeldure huurwoningen.

In de concept Woonvisie, die binnenkort door de gemeenteraad wordt behandeld, geeft het college van B & W aan dat dus vooral betaalbare huur- en koopwoningen moeten worden gebouwd.

Doelgroepen

Daarnaast zijn er twee doelgroepen die speciale aandacht nodig hebben: senioren en starters. Voor oudere woningzoekenden zijn vooral rollatortoegankellijke, gelijkvloerse appartementen nodig. Jongeren zoeken vooral naar 2- of 3-kamerappartementen of woningen, en zij willen over het algemeen vooral koopwoningen.

Naast deze doelgroepen zijn er ook enkele bijzondere groepen waar de gemeente rekening mee moet houden. Daarbij gaat het om vluchtelingen met een verblijfstatus, woonwagenbewoners, spoedzoekers (door een scheiding of het verlies van een baan), arbeidsmigranten en mensen die uitstromen uit zorginstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *