Betere informatie over zorg via PGB

Het PGB is nog steeds een goede voorziening voor mensen die Wmo-zorg nodig hebben.

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp die aangewezen zijn op zorg op grond van de Wmo, moeten een betere keuzemogelijkheid krijgen hoe ze deze zorg willen ontvangen. Dat kan als zorg in natura (ZIN), maar ze kunnen ook gebruik maken van een PGB, het persoonsgebonden budget waarmee ze zelf kunnen bepalen welke zorg ze inkopen en van wie.

Het PGB is in de afgelopen tijd landelijk in een minder goed daglicht komen te staan, omdat er nogal vaak misbruik van werd gemaakt. Soms gebeurde dat door dubieuze bureautjes die mensen zo’n PGB wisten op te dringen. Daardoor wordt het PGB minder gebruikt dan voorheen, en in Pijnacker-Nootdorp is het aantal mensen met een PGB zelfs nóg kleiner dan gemiddeld. Toch blijft het een goed middel om inwoners zelfstandig te laten beslissen van wie ze thuiszorg, persoonlijke ondersteuning of een andere vorm van zorg willen afnemen.

Betere informatie

In opdracht van de gemeente heeft onderzoeksbureau BMC onderzocht hoe er in Pijnacker-Nootdorp gebruik van wordt gemaakt en op welke manier dat beter kan. Het bureau geeft als belangrijkste advies dat er meer en betere informatie moet komen voor mensen die zorg nodig hebben. Zo moet er een duidelijke folder komen met informatie over de keuzemogelijkheden voor zorg in natura of via het persoonlijke budget. Ook moet dit tijdens het contact over de aanvraag verplicht aan de orde komen.

Het bureau adviseert verder om dit jaar een project op te zetten om de kwaliteit van de Wmo-dienstverlening te verbeteren. Daarin moet dan ook het gebruik van het PGB worden meegenomen.

Wethouder Hanneke van de Gevel (Sociaal Domein) stemt met de aanbevelingen in. Zij heeft laten weten dat ze de conclusies uit het onderzoeksrapport overneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *