Bewoners Delfgauw nog niet gerustgesteld

Emerald wil geen woningbouw in hun wijkparkje langs de snelweg A13.

We zijn er helaas nog niet, zeggen de bewoners van de wijk Emerald in Delfgauw na de beantwoording van het college van B & W op hun zienswijzen over de Omgevingsvisie. Weliswaar staat in het participatieverslag bij het hoofdstuk over de groene zone tussen hun wijk en de A13 dat het niet klopt dat het wijkparkje zal worden opgeofferd voor toekomstige woningbouw of bedrijfsgebouwen, maar helemaal gerust zijn de bewoners er nog niet op.

Want de Omgevingsvisie zelf is maar gedeeltelijk aangepast en op sommige kaartjes wordt nog steeds aangegeven dat de hele strook een zogenaamd onderzoeksgebied vormt.

Audrey Bink, een van de wijkbewoners die in juli een handtekeningenactie organiseerde en die de Emeralders opriepen om massaal bezwaar te maken tegen de plannen, was aanvankelijk ook enthousiast toen ze eerder deze week de reactie van het college van B & W zag. In de inspraakreactie stond onder meer dat het college het betreurt dat de indruk is ontstaan dat het hele groengebied zou moeten verdwijnen. Alleen op het meest noordelijk deel ervan, waar nu een tuincentrum is gevestigd, zou in de toekomst wellicht woningbouw kunnen komen.

Niet alles gewijzigd

“Het leek er echt op dat de bezwaren van de bewoners serieus worden genomen”, zet Audrey. “Er stond ook dat de Omgevingsvisie daarop zou worden aangepast. Maar toen we verder gingen kijken, bleek dat er hier en daar wel iets is gewijzigd, maar niet alles. Op sommige kaartjes is wel iets aangepast, maar bij sommige andere niet. Om het hele groengebied staat nog een rode lijn: dat hele stuk wordt nog steeds aangeduid als onderzoekslocatie. En het gearceerde stuk op een ander kaartje dat aangeeft dat daar een toekomstige transformatie wordt onderzocht, loopt veel verder dan alleen het gebied van het tuincentrum.”

De bewoners zijn door die tegenstrijdigheden nogal in verwarring gebracht. Op dit moment liggen er geen plannen om woningen in de zone tussen de wijk en de snelweg te bouwen, maar als de Omgevingsvisie zo door de raad wordt vastgesteld, dan zou dat in de toekomst alsnog mogelijk zijn. “Het kan ook zijn dat de provincie de gemeente op een bepaald moment dwingt om meer woningen te gaan bouwen. Als die mogelijkheid in de Omgevingsvisie voor dit gebied blijft bestaan, dan zou het dus alsnog kunnen gebeuren.”

Foutje

Audrey Bink is van plan om bij de behandeling van de Omgevingsvisie in de gemeenteraad gebruik te maken van het spreekrecht. Maar eigenlijk hoopt ze dat iemand op het gemeentehuis misschien iets over het hoofd heeft gezien. “Het kan natuurlijk dat het gewoon een foutje is, dat ze nog iets vergeten zijn aan te passen. Het stuk telt honderden pagina’s, dus dat zou best kunnen. Het zou jammer zijn als de gemeente het wel goed bedoeld heeft, maar dat het door een vergissing bij het aanpassen van het stuk nu toch een gedoe zou worden.”

Lees ook: Groengebied Delfgauw verdwijnt niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *