Bewoners maken saai pleintje veel leuker

Bewoners gingen zelf aan de slag om het kale en wat grauwe pleintje op te vrolijken.

Het was een kaal en wat grauw pleintje met veel gemeentetegels, in de Sluiswachterstraat in Delfgauw. Nu ziet het er een heel stuk vrolijker uit. Bewoners sloegen de handen ineen, maakten een plan voor een gezellig stukje bewonersgroen, kregen toestemming van de gemeente, gingen met elkaar aan de slag en ziedaar: het pleintje naast het speelterreintje is een stuk leuker geworden. Wijkmanager Peter van der Sman maakte er een mooie fotoreportage van.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp gaat welwillend om met initiatieven van bewoners, die zelf een stukje groen willen onderhouden of die een nieuwe groenstrook of buurttuin willen aanleggen. Dat is fijn omdat de wijken er nog groener door worden, en ook vindt de gemeente het waardevol dat de onderlinge contacten worden bevorderd, net als de betrokkenheid bij de buurt.

Het komt geregeld voor dat bewoners een bestaand stukje openbaar groen zelf willen onderhouden. Maar het is ook mogelijk dat bewoners op een plek waar dat kan gemeentetegels vervangen door een mooie plantenbak of zelfs een buurttuin. Er is ook wat geld voor beschikbaar. De gemeente draagt eenmalig € 2,50 per vierkante meter bij voor de aanschaf van planten. Geen enorm bedrag, maar het helpt wel.

Minimaal drie bewoners

Er zijn wel wat voorwaarden voor zo’n stukje bewonersgroep, De grond blijft eigendom van de gemeente, en het is wel de bedoeling dat het stukje daadwerkelijk groen blijft. Er moeten minstens drie bewoners van verschillende adressen bereid zijn om voor het onderhoud te zorgen. Ook moeten andere bewoners in de straat er geen bezwaar tegen hebben. Op de website van de gemeente is informatie te vinden en een aanvraagformulier voor wie direct aan de slag wil. 

De bewoners van de Sluiswachterstraat zijn hartstikke trots op het resultaat. Iedereen kan aan het bordje met de aanduiding ‘bewonersgroen’ zien dat ze dit toch maar mooi met elkaar hebben gedaan.

De situatie voor…

…en na de aanleg van het bewonersgroen. (Foto’s: Peter van der Sman)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *