Bewoners willen van kolossale bomen af

Foto: Ralf Lucas

Ze zijn prachtig, de meer dan huizenhoge Canadese populieren die aan de achterzijde van een huizenblok aan de Spirea in Nootdorp staan. Maar ze zijn sinds de aanplant meer dan twintig jaar geleden zo kolossaal geworden dat de bewoners van acht woningen in de straat zich ernstig zorgen maken.

De populieren zijn enorme windvangers en dat levert ernstige geluidshinder op. Er breken geregeld grote takken af, een bekend verschijnsel bij bomen van deze soort. De bewoners zijn ook bezorgd over de stabiliteit van de bomen, die een oppervlakkige en verspreide wortelgroei hebben, waardoor tegels van het pad achter de schuurtjes omhoog worden gedrukt.

Verder nemen de bomen veel daglicht weg en liggen de zonnepanelen die sommige bewoners hebben geïnstalleerd in de schaduw. De energieopbrengst van deze panelen is een stuk minder dan van panelen elders in de straat die niet in de schaduw liggen, schrijven de bewoners in een brief aan de gemeenteraad. Ze wijzen erop dat de gemeente in het kader van de energietransitie het gebruik van zonnepanelen juist wil stimuleren.

Oorverdovend

Ralf Lucas, een van de bewoners van het rijtje: “Deze periode is het hevigst. De herfst, de wind, het geluid is oorverdovend. De stand van ons tv-toestel moet zelfs op een hoger niveau. En die twee reuzen staan dreigend ten opzichte van de woningen. Bij extreem weer vraag ik mij af: als ze gaan, waar valt die reus dan…”

De vraag is duidelijk: ze willen graag van de bomen af. Die moeten worden gekapt, net als is gebeurd met een derde exemplaar dat er ook heeft gestaan maar op verzoek van meerdere bewoners van de Spirea al rond 2007 door de gemeente is verwijderd.

Of de bewoners met hun vraag aan de gemeente succes hebben moet worden afgewacht. Eerder is gebleken dat Pijnacker-Nootdorp er niet happig op is om gezonde populieren te kappen. Zo kregen twee jaar geleden bewoners van de Noordweg in Nootdorp het bij de gemeente niet voor elkaar dat de Canadese populieren op de hoek van de Dwarskade zouden worden weggehaald. Ook zij maakten zich grote zorgen over de stabiliteit van de bomen.

Veiligheidscontrole

Juist deze week maakte de gemeente bekend dat 25 andere bomen wel worden gekapt. Hier gaat het om bomen waarvan tijdens veiligheidscontroles is vastgesteld dat ze een gevaar vormen voor de directe omgeving. Onder de bomen waarvoor een kapvergunning is aangevraagd is een andere Canadese populier, die in het emmapark in Pijnacker staat, langs de spoorbaan. Verder gaat het onder andere om essen en esdoorns, enkele witte paardenkastanjes, enkele sierkersen en een vogelkers.

De meeste bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren. Sommige bomen blijven gedeeltelijk staan in de vorm van een overgebleven stam in verband met het vergroten van de ecologische footprint, blijkt uit de kaplijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *