Bibliotheek: Geen klopjacht op Zwarte Piet

Bibliotheek Oostland is niet actief op zoek in de eigen collectie naar kinderboeken waar Zwarte Piet in voorkomt, om die vervolgens schielijk van de planken te halen. Het zal best zo zijn dat er met de afgeschreven boeken langzamerhand ook Pietenboeken verdwijnen, maar dat is dan niet het gevolg van een klopjacht in de bibliotheek om de zwartgeklede assistent van Sinterklaas in de ban te doen.

Dat zegt woordvoerder Manuela Bijl van Bibliotheek Oostland naar aanleiding van berichten dat bibliotheken in het hele land op grote schaal bezig zijn om alle kinderboeken met Zwarte Piet te verwijderen. De bibliotheek voor de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland heeft geen actief beleid op dit gebied.

Ander aanbod

“We kijken altijd kritisch naar de collectie”, zegt Bijl. “Na tien jaar worden stukgelezen of verouderde boeken afgeschreven en dat geldt dus ook voor kinderboeken waar Zwarte Piet in voorkomt. Het kan best zijn dat hierdoor op den duur een ander aanbod aan Sinterklaasboeken in de bibliotheek te vinden zal zijn.”

Wie graag nog traditionele Sinterklaasverhalen wil lezen waarin ook Zwarte Piet nog een rol speelt, kan dus bij Bibliotheek Oostland voorlopig nog terecht. En hou aan het eind van het jaar de bakken met afgeschreven boeken in de gaten; misschien zitten ze daar ook tussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *