Bieb Nootdorp eind van de week dicht

De bibliotheek aan de Markt in Nootdorp sluit eind deze week de deuren.

De dagen zijn geteld voor het steunpunt van Bibliotheek Oostland op de Markt in Nootdorp. Eind deze week sluiten de deuren van het filiaal voor het laatst.

Vanaf 2 september gaan de medewerkers en de vrijwilligers van de bibliotheek hard aan de slag om alles in gereedheid te brengen voor de verhuizing naar CulturA & Zo, even verderop in Nootdorp.

Er moet best het een en ander gebeuren voor de verhuizing. Zo moeten alle kasten leeg. Die worden waar nodig gespoten en hersteld. In CulturA wordt komende maand begonnen met de plaatsing en indeling van boekenkasten door het hele gebouw heen. Er is daar straks geen sprake meer van een traditionele bibliotheek, waar alle boeken bij elkaar staan, maar van verschillende hoeken en plekken in het gebouw waar de uitleenmaterialen gevonden kunnen worden.

In CulturA & Zo zullen meer boeken vinden zijn dan op de Markt, dus lezers hebben straks meer te kiezen. Directeur Petra Togni meldde onlangs dat er in Nootdorp 20.000 banden zullen zijn.

Uitleentermijn verlengd

De tijdelijke sluiting van de bibliotheek in Nootdorp heeft gevolgen voor de uitleentermijn. Abonnees van de bibliotheek die boeken in huis hebben kunnen deze tot en met zaterdag 31 augustus terugbrengen. Dat kan op die dag tot 15 uur. Daarna mogen de boeken ook worden ingeleverd bij de andere filialen.

Maar de lezers mogen de boeken ook houden tot de nieuwe bibliotheek in de Dorpsstraat open gaat. De bibliotheek past de leentermijn hiervoor aan. Vanaf 27 september kan iedereen terecht in CulturA & Zo. De verbouwing en aanpassing van het gebouw is dan nog niet helemaal klaar, maar de bibliotheek kan dan al wel in gebruik worden genomen.

Zelf registreren

Bibliotheekmedewerkers zijn nauwelijks meer nodig voor het proces van lenen en terugbrengen. De abonnees van de bibliotheek registreren zelf welke materialen ze meenemen en terugbrengen. Personeel en vrijwilligers kunnen zich daardoor vooral bezighouden met verwijzen waar welke soort boeken te vinden zijn en met het adviseren van lezers. Ook het inschrijven van nieuwe leden gebeurt nog wel door medewerkers van de bibliotheek.

Directeur Petra Togni van Bibliotheek Oostland opende in 2014 het filiaal op de Markt in Nootdorp. Nu mag ze de vestiging ook weer sluiten.
,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *