‘Binnen vijf dagen geld terug’

Het decor van de voorstelling van Meneer Monster was net tien centimeter te groot.

Mensen die kaartjes hadden gekocht voor een van de kindervoorstellingen in theater CulturA in Nootdorp, die dit weekend moesten worden afgelast, krijgen binnen vijf dagen hun geld terug. Die belofte doet exploitant Emil Wijler van het theater. De opvoeringen van ‘De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen’ door het theatercollectief Meneer Monster gingen niet door omdat het decor te groot was om naar binnen te krijgen.

Wijler spreekt van overmacht. “Het was voor het eerst in tien jaar dat ons dit overkomt”, zegt hij. “We hadden zondag twee voorstellingen die nagenoeg waren uitverkocht en we hadden ons er enorm op verheugd. En dan krijg je zo’n domper. Verschrikkelijk.”

Tien centimeter

Toen zondag bleek dat het decor niet door de voordeuren naar binnen kon, (“Het scheelde net tien centimeter, maar het ging echt niet…”) bleef er niets anders over dan de voorstellingen af te gelasten. “We zijn meteen met vier man gaan bellen om zoveel mogelijk mensen met een kaartje op de hoogte te stellen. We hebben tachtig procent bereikt, maar ja, er stonden toch nog mensen voor de deur die we niet hadden kunnen bellen, of waarvan we de voicemail hadden ingesproken die nog niet was afgeluisterd.”

De kinderen kregen als troost een zak snoep, terwijl de ouders in de foyer werd uitgelegd waarom de voorstelling niet door kon gaan.

Goederenlift

Het jeugdtheatercollectief Meneer Monster liet maandagochtend weten dat het probleem mede was veroorzaakt omdat de goederenlift van het theater defect was. Een woordvoerder van de gemeente, eigenaar van het gebouw, reageerde daarop met de melding dat dit niet juist is. “De goederenlift is niet stuk. Deze is alleen zo onhandig dat hij bijna nooit gebruikt wordt. Decorstukken worden over het algemeen over de trap naar boven gebracht. Blijkbaar waren deze nu zo groot, dat ook dat niet mogelijk was”, aldus de reactie van de gemeente.

De goederenlift is inderdaad niet defect, bevestigt Wijler, maar dat ding is wel onderdeel van het probleem. “We hebben aan de achterzijde van het gebouw twee grote klapdeuren waardoor decor en ander materiaal naar binnen kan. Bij die klapdeuren zou een laadplateau komen, maar dat is nooit gerealiseerd, omdat de gemeente dat al in 2007 heeft weggecijferd. Achter die klapdeuren zit een goederenlift waar zo ongeveer een kartonnen doos in past. We hebben dit in de loop der jaren verschillende malen bij de gemeente aangekaart, maar die heeft er nooit een stuiver aan willen uitgeven.”

Is het dan niet wrang dat CulturA straks op kosten van de gemeente voor tonnen wordt verbouwd nadat het beheer per 1 juli is overgenomen door een nieuwe stichting? Wijlers zucht diep. “Laten we het daar nu maar niet over gaan hebben”, zegt hij, en dat klinkt behoorlijk moedeloos.

Niet zwartepieten

Ook al valt de gemeente wat hem betreft dus best wat te verwijten: de oorzaak van het probleem van het weekend was domme pech. Wijler voelt er ook niet voor om te gaan zwartepieten wie dit had moeten voorzien. “We hebben de voorstellingen samen met het theatercollectief georganiseerd, dus we zijn beiden verantwoordelijk. De theatermakers kennen de situatie hier: vorig jaar hebben we nog hun succesvolle Dinosaurusshow in huis gehad. Maar niemand heeft bedacht dat het decor voor deze voorstelling net een paar centimeter te groot zou zijn.”

Daarom is het dus ook geen optie om de show, die vorig jaar de Zapp Theaterprijs en de Zilveren Krekel won voor de meest indrukwekkende podiumprestatie, binnenkort opnieuw te programmeren. Ook dan past het decor immers niet door de voordeur of over de trap.

Lees ook: Decor te groot, voorstellingen afgelast

De vrachtwagen van het theatercollectief moest zondag weer worden ingeruimd: het decor paste niet door de voordeur van theater CulturA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *