BIZ nu definitief van de baan

Wethouder Bob van der Deijl (tweede van links) en het BIZ-bestuur bij de ondertekening van de overeenkomst voor de tweede poging.

Het oprichten van een zogenaamde BedrijvenInvesteringsZone voor het centrum van Pijnacker gaat definitief niet door. Voor de tweede keer blijkt er niet voldoende draagkracht te zijn onder de winkeliers en andere ondernemers om zo’n BIZ in te kunnen stellen. Opnieuw is het voorstel met slechts enkele stemmen verworpen. Van de 88 uitgebrachte stemmen waren er 56 voor invoering van de BIZ. Dat zijn er drie te weinig om aan het wettelijk vereiste minimum te komen. De marge was daarmee nog kleiner dan bij de eerste draagvlakmeting in februari van dit jaar.

Dat de BIZ er nu definitief niet komt, betekent dat allerlei plannen voor verbetering van het winkelklimaat in Pijnacker-centrum van de baan zijn. Zo is er nu geen geld om een centrummanager aan te stellen; een functionaris die op allerlei manieren de ontwikkelingen van het winkelhart zou moeten aanzwengelen en stimuleren.

Heel erg teleurgesteld

Bestuurslid Michiel van Atten van de BIZ-vereniging is heel erg teleurgesteld. Hij klinkt zelfs teneergeslagen door de negatieve uitslag. “We hebben er alles aan gedaan wat in onze macht ligt. Er is zoveel tijd in gestoken, gewoon naast je werk, en dan blijkt het opnieuw te staken op drie stemmen verschil. Hoe zuur het ook is, we moeten de conclusie trekken dat het allemaal voor niets is geweest.”

Dat allerlei goede plannen voor revitalisering van het centrum nu definitief van de baan zijn, doet Van Atten wel veel, laat hij blijken. “Er zijn nu inderdaad geen mogelijkheden meer die in onze macht liggen. Als er nu nog wat wordt aangepakt, dan zal dat van de winkeliersvereniging van Ackershof moeten komen. Maar daar ga ik dan niet over.”

De telling van de stemmen voor de draagvlakmeting werd dinsdagmorgen verricht door de notaris. Uit de uitslag blijkt dat 88 va de 140 stemgerechtigden hun mening kenbaar hebben gemaakt. Dat aantal is ruim voldoende voor een geldige meting. Maar van de uitgebrachte stemmen was 63,6% voor, en dat moet wettelijk 66,6% zijn om tot oprichting van de BIZ te kunnen komen. Bij de meting in februari bleek dat vooral de winkeliers buiten Ackershof1 en 2 tegen stemden, Hoe die verhouding nu ligt is nog niet bekend, maar vermoedelijk zal dat ook nu het geval zijn. 

Free riders

De BIZ-vereniging Pijnacker-Centrum had de ambitie om het centrum aantrekkelijker te maken, waardoor het aantal bezoekers zou toenemen. Daarvoor is dan wel geld nodig. In een BIZ betalen alle ondernemers in het gebied mee via een opslag op de onroerendezaakbelasting. Dat is anders dan bij een winkeliersvereniging, waar vaak een aantal zogenaamde free riders zijn die wel mee profiteren van wat er door de vereniging wordt georganiseerd, maar die niet willen meebetalen.

Een reactie op “BIZ nu definitief van de baan”
  1. Pingback: Pijnacker-Nootdorp Actueel | ‘Proberen om een andere deur te openen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *