Blauwalg Dobbeplas nét boven norm

Het Hoogheemraadschap heeft de laatste jaren hard gewerkt om de waterkwaliteit te verbeteren. In de zomer van vorig jaar kwamen hoogheemraad Ingrid ter Woorst, wethouder Ilona jense en andere betrokkenen nog trots kijken naar het resultaat.

Ernstig is de besmetting van het water van de Dobbeplas in Nootdorp niet, maar de hoeveelheid van de gewraakte bacteriën die in het water is aangetroffen zit wel nét boven de norm, zegt woordvoerder Tecla den Hoed van het Hoogheemraadschap van Delfland. “Volgens onze ecoloog kan het een gevolg zijn van de milde winter, waardoor er minder bacteriën zijn afgestorven.”

De zogenaamde voorjaarsbloei is wel een bekend verschijnsel: het is een trend die landelijk ook te zien is, aldus het Hoogheemraadschap. “Het is natuurlijk wel erg jammer, maar het hoeft niet zo te zijn dat de blauwalg er straks ook nog is als het warmer weer wordt en mensen het water in willen. Er wordt de komende tijd ook wat regen verwacht: het kan best zijn dat dat helpt.”

Niet zwemmen

Op dit moment kan het Hoogheemraadschap niets anders doen dan afwachten hoe de waterkwaliteit van de plas zich ontwikkelt. “We kunnen nu geen maatregelen nemen om de blauwalg aan te pakken. We blijven het water monitoren: elke 14 dagen worden er monsters genomen. En ook al zit de blauwalg net boven de norm: zeker voor kinderen is het toch beter om er even niet in te gaan zwemmen.”

Lees ook: Lentefestival: geen zorgen om blauwalg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *