‘Blij met de uitkomst en ook een beetje trots’

Vooral de kiss & ride-zone rond Het Baken, die voor de uitbreiding van de Casaschool was voorzien, bracht de bewoners in het geweer tegen de plannen.

Madeleine Israël, de bewoonster van de wijk Koninghof in Pijnacker die samen met enkele anderen veel tijd en energie heeft gestoken in de actie tegen de uitbreiding van de Casaschool in de wijk, reageerde dinsdagmiddag verheugd op het besluit van het college van B & W. “Ik ben om meerdere redenen heel blij met de uitkomst. Vanwege de leefbaarheid van de wijk, maar óók omdat de Casaschool straks een nieuw gebouw krijgt op een mooie locatie.”

Want hoe stevig de Actiegroep Koningshof Pijnacker zich ook teweer heeft gesteld tegen de uitbreidingsplannen voor de Casaschool; dat was nooit tegen de school zelf gericht, verzekert ze. “Wij zijn nooit tegen Casa geweest, we vinden het zelfs een enorme aanwinst voor de gemeente. Het ging ons er echt om dat uitbreiding van de school in onze wijk een aantasting zou zijn van de leefbaarheid en de verkeersveiligheid.”

Dat het college uiteindeljk heel goed naar de argumenten van de bewoners heeft geluisterd, dat gaf haar ‘toch wel een trots momentje’. “Ik wist dat we goede argumenten hadden, maar dat het nu zo uitpakt is fantastisch.” Israël noemt het ook een dapper besluit van het college. “Geld is een belastende kwestie, dat snap ik heel goed. Maar ze hebben het probleem nu echt voor de toekomst opgelost. Ik vind het een mooi voorbeeld van langetermijndenken. Ze hebben niet een pleister op het probleem geplakt, maar naar een echte oplossing gezocht.”

Beetje zenuwachtig

Ook de Casaschool is blij met het vooruitzicht van een volledig nieuwe school op een andere plek, zegt directeur Tessa Wessels. “Ik vond het heel verrassend, ik had dit echt niet verwacht”, reageert ze op het besluit van het college. “Ik word er zelfs een beetje zenuwachtig van.”

Wessels was vrijdag al geïnformeerd over het feit dat het nieuws dinsdag naar buiten zou worden gebracht, maar de details kende ze nog niet, omdat ze nog geen stukken had kunnen lezen. “Ik. moet eerlijk zeggen: het overviel ons ontzettend. Maar het is natuurlijk een mooie oplossing.”

Kanttekeningen

Ook bestuurslid Steven Duursma van de bewonersvereniging van Koningshof is blij dat er voor de Casaschool een andere locatie is gevonden, maar hij plaatst wel enkele kanttekeningen, zegt hij. “Ik ben gespannen over de vraag welke nieuwe bestemming er straks komt voor het scholencomplex in Koningshof. De Tweemaster gaat straks naar Ackerswoude en als ook de Casaschool verdwijnt, dan krijg je hier leegstand. Ik heb daar nog wel even met de wethouder over gesproken, en daaruit bleek dat daar nog wel het een en ander geregeld moet worden.”

Daarnaast maakt Duursma zich zorgen over de overlast die de wijk ondervindt van de verkeersbewegingen rond het scholencomplex. “Daar hebben we nu al veel hinder van. Als nu het besluit gevallen is dat de Casaschool hier straks verdwijnt, dan zal de gemeente in de tussentijd vermoedelijk weinig maatregelen nemen om die overlast op te lossen. Daar blijven we dus nog wel enkele jaren mee zitten.”

Het bestuurslid van de bewonersorganisatie benadrukt wel dat hij ‘geen zuurkijker’ wil zijn. “Ik zie ook zeker de voordelen van het besluit.”

Op de plek van de huidige Octantschool Schatkaart en het naastgelegen bouwterrein, op de Groen van Prinstererlocatie in Pijnacker-Noord, komen straks de twee nieuwe IKC’s, waarvan een voor de Casaschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *