Bouw 66 sociale woningen snel van start

Op de plek waar voorheen bejaardenwoningen stonden, komen nu drie blokken met elk 22 sociale huurappartementen.

Nog dit jaar hoopt corporatie Rondom Wonen de eerste paal te kunnen slaan voor de 66 appartementen in de sociale huursector, die gebouwd worden langs de Thorbeckelaan in Pijnacker-Noord. Het gaat om drie blokken van elk 22 woningen, die worden gebouwd op de plek van de huizen die enkele jaren geleden zijn gesloopt bij de flats aan de Troelstralaan, de Schaepmanlaan en de Savornin Lohmanlaan.

De appartementen worden net als de andere flatwoningen van Rondom Wonen in Pijnacker-Noord aangesloten op het aardwarmtenetwerk van tuinder Ammerlaan. Bij deze nieuwbouw wil Rondom Wonen nog een stap verder gaan. Als de laatste technische kwesties worden opgelost zal ook het tapwater voor de douche en in de keuken via aardwarmte op temperatuur worden gebracht. In dat geval is aardgas voor de woningen dus helemaal niet meer nodig.

Hoofd vastgoed van Rondom Wonen Arne Swank heeft er goede hoop op dat dit gaat lukken. “Het is wel wat lastig om dit te realiseren, omdat je uiteindelijk wel wilt dat iedereen zijn eigen gebruik gaat betalen. Ook moet er een circuit komen waarin het tapwater op temperatuur blijft, zodat mensen die de kraan opendraaien direct heet water hebben. Daar is technisch nog wel wat voor nodig, maar ik heb me laten vertellen dat dat mogelijk is. In dat geval kunnen we dus aardgasloze woningen realiseren.”

Garantie

Dat de woningcorporatie na jaren weer sociale woningen kan bouwen is te danken aan een garantstelling door de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Rondom Wonen zit, net als veel andere corporaties, zo krap bij kas dat er eigenlijk pas na 2018 weer sociale huurhuizen kunnen worden ontwikkeld. Pijnacker-Nootdorp heeft daar echter juist veel behoefte aan. Het gemeentebestuur heeft in de afgelopen tijd allerlei maatregelen genomen om de uitbreiding van de sociale woningvoorraad te kunnen versnellen.

Daarom heeft de gemeenteraad er enkele maanden geleden mee ingestemd om garant te staan voor de lening die de corporatie moet afsluiten voor het nieuwbouwproject. In de raad was daar wel veel aarzeling over, maar uiteindelijk schaarde een meerderheid van de raadsleden zich toch achter het voorstel van het college.

De sociale huurwoningen worden gebouwd door Rondom Wonen dankzij een garantiestelling door de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

In een latere fase wil de gemeente ook bouwplannen laten ontwikkelen voor dit stukje grond bij de Thorbeckelaan, waar de aannemer van de werkzaamheden in Pijnacker-Noord zijn spullen opslaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.