Bouw woonzorgcentrum mag doorgaan

Op dit terrein naast de voormalige verkeerstoren van Ypenburg komt het woongebouw voor demente ouderen.

Projectontwikkelaar Amvest mag aan de slag met de bouw van een kleinschalig woonzorgcentrum voor mensen met dementie en andere geheugenproblemen op het Verkeerstorenplein in Nootdorp. De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft het verzoek van omwonenden om met een voorlopige voorziening de bouw tegen te houden, van de hand gewezen.

In de uitspraak van de Raad van State zijn woensdag alle argumenten die waren aangevoerd, van tafel geveegd. De indieners van het verzoekschrift, die wonen aan de Texel in Nootdorp, hadden onder meer beoogd dat de gemeente geen rekening had gehouden met de monumentale status van de voormalige verkeerstoren van luchthaven Ypenburg, die naast de bouwlocatie staat. Ook werd aangevoerd dat de privacy van de bewoners zou worden aangetast door de bouw van het woonzorgcentrum.

Privacy niet aangetast

De voorzieningenrechter is het met deze argumentatie niet eens. De gemeente heeft er met het plan voor gezorgd dat de verkeerstoren goed zichtbaar blijft, en voor hun privacy hoeven de bewoners niet te vrezen, omdat de afstand tussen hun woning en de nieuwbouw tenminste 33 meter is. Ook is de bouwhoogte van het plan fors lager dan wat op de betreffende locatie is toegestaan. Verder wijst de uitspraak erop dat de bezwaarden in een stedelijke omgeving wonen.

Ook argumenten over enkele bomen op het terrein, die volgens de uitspraak ruim buiten het bouwvlak staan en niet gekapt hoeven worden, en over mogelijke explosieven in de grond zijn volgens de Raad van State niet gegrond.

De uitspraak heeft een voorlopig karakter: de omwonenden kunnen nog een bodemprocedure aanspannen. Dat heeft vermoedelijk niet veel zin: volgens de voorzieningenrechter is niet te verwachten dat het bestreden besluit voor de bouw in zo’n procedure zal worden teruggedraaid. Daarom is er ook geen aanleiding voor een voorlopige voorziening, aldus de Raad van State. De bouw mag dus beginnen.

Opluchting

De uitspraak zal een opluchting zijn voor Amvest en voor de zorgonderneming Dagelijks Leven, die al langere tijd een kleinschalig woonzorgcentrum in Pijnacker-Nootdorp wil realiseren. Eerder waren er al plannen om zo’n woongebouw neer te zetten op het Koningshof in Pijnacker, op de zogenaamde Klavertje 3-locatie. Omwonenden maakten daar bezwaar tegen, omdat het gebouw in hun ogen veel te groot zou worden voor die plek in het historische centrum van het dorp. Ook in de lokale politiek waren er twijfels over het plan.

In het Dagelijks Leven-centrum in Nootdorp gaan straks twintig mensen wonen met dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenverlies. Zij krijgen elk de beschikking over een eigen woonstudio met zit/slaapkamer. Het concept van Dagelijks Leven is dat de bewoners zoveel mogelijk kunnen wonen zoals ze dat thuis gewend waren. 

Het woonzorgcentrum krijgt twee bouwlagen. Het wordt omgeven door een tuin met een laag hekwerk en een haag als afscheiding om te voorkomen dat bewoners, die zich vaak niet meer kunnen oriënteren, gaan zwerven.

Ontwerp van het woonzorgcentrum op het Verkeerstorenplein in Nootdorp. De bouw mag van de Raad van State beginnen.
  1. Geachte mevrouw/meneer,

    Ik zou graag bij jullie willen werken. Waar kan ik vinden wat voor sollicitanten jullie zoeken?

    Alvast bedankt voor de reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *