Bouwbedrijf Schouten is failliet

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag het faillissement uitgesproken van het Bouw- en Aannemersbedrijf Schouten, dat ook veel bouwprojecten in Pijnacker-Nootdorp onder handen heeft. Vorige week was al surseance van betaling verleend, maar inmiddels is gebleken dat het faillissement van de onderneming onafwendbaar was.

Tot de intrekking van de surseance is onder meer besloten om een impasse te doorbreken en om het mogelijk te maken dat de werknemers van Schouten hun salaris kunnen ontvangen, aldus een persbericht van bewindvoerder Bruno Tideman van het Haagse advocatenkantoor Cees. “Hoewel het faillissement uiteraard verstrekkende gevolgen heeft, wordt hiermee niet beoogd om de bouwactiviteiten te vertragen of te beëindigen”, zo wordt verder verklaard.

Duidelijkheid

Volgens de bewindvoerder is alles er op gericht dat de kopers en opdrachtgevers van Schouten snel duidelijkheid en zekerheid krijgen over de afbouw van de projecten die Schouten als bouwer onderhanden heeft.

In de komende tijd wordt gesproken met overnamekandidaten. Er is door andere bouwbedrijven al veel belangstelling getoond voor overname van de bouwactiviteiten en het personeel van Schouten. “De voorkeur gaat uit naar een kandidaat die de onderneming zo volledig mogelijk overneemt en de lopende bouwprojecten kan en wil voltooien. In de tussentijd zal worden bezien op welke wijze Schouten zelf tijdens het faillissement nog werkzaamheden zal kunnen verrichten.”

Dubbel gevoel

Kopers van woningen in de Pijnackerse wijk Ackerswoude, waar Schouten verschillende Landrijk–projecten onder handen heeft die in de meeste gevallen maanden, en soms zelfs enkele jaren vertraging hebben opgelopen, reageren met een dubbel gevoel op het faillissement van het bouwbedrijf. In de WhatsApp-groep waar veel kopers uit Pijnacker contact met elkaar hebben is wel wat opluchting omdat er met behulp van het garantiefonds voor de bouw nu eindelijk zicht komt op afbouw van hun huizen, maar ‘het is nog wel afwachten’, aldus een van de kopers.

De meeste kopers vallen andere de Woningborg-garantie, die de zekerheid geeft dat de woningen worden afgebouwd en dat de kopers schadeloos worden gesteld bij een faillissement van de aannemer.

Op tijd weggehaald

In de afgelopen weken hebben al verschillende onderaannemers die al geruime tijd niet meer betaald werden, spullen weggehaald vanaf de bouwplaatsen van Schouten. Zo haalde installateur Spindler Installatietechniek vorige week al zijn materialen weg bij de Landrijkprojecten in Ackerswoude. In Voorburg haalde een onderaannemer een grote kraan weg.

Dat hebben de betrokken schuldeisers net op tijd gedaan, want door het uitspreken van het faillissement geldt nu een afkoelingsperiode van 30 dagen, waarin niemand zonder toestemming van de curator goederen kan opeisen of mag weghalen.

Lees ook: Schouten vraagt surseance aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *