Burgermeetnet gaat van start

Snuffelen naar fijnstof. Dat is wat de meetkastjes doen die in de komende tijd op allerlei plekken in Pijnacker-Nootdorp worden geplaatst. Ze komen ergens in de wijk, op een plek langs doorgaande wegen, op een appartementengebouw in de buurt van de N470 of misschien wel gewoon bij iemand in de achtertuin. Burgers die meedoen kunnen zelf bepalen waar ze zo’n snuffelpaal willen hebben.

Op verschillende plekken in Nederland zijn al dergelijke burgermeetnetten, zoals in buurgemeente Lansingerland. D66-gemeenteraadslid Daniël de Wolf vond dat zo’n initiatief ook heel goed zou zijn voor Pijnacker-Nootdorp, dus hij zette er samen met anderen zijn schouders onder om zo’n meetnet ook hier gerealiseerd te krijgen.

Dat is gelukt. Er staat al een kastje ergens op proef en komende zaterdag wordt het netwerk officieel in gebruik genomen met het plaatsen van een meetkastje op het terrein van Scouting Nootdorp. De Wolf komt het ding samen met enkele mensen van Scono aan een paal schroeven.

Enthousiast

“In Lansingerland zijn de plannen al in 2018 ontstaan, maar het kostte wat moeite om het daadwerkelijk van de grond te krijgen”, vertelt het raadslid. “Inmiddels hebben ze daar een jaar proefgedraaid, dus ik vond het hoog tijd dat we dat ook in Pijnacker-Nootdorp gaan doen. Toen ik dat idee hier eenmaal had gelanceerd is het hard gegaan. We hebben al een stuk of negentig enthousiaste mensen die op een of andere manier willen bijdragen.” De reacties die hij kreeg lopen wel wat uiteen. “Er zijn er bij die aanboden om te komen helpen om de kastjes in elkaar te zetten, maar er waren ook mensen die zeiden: kom maar zo’n ding brengen.”

Op dit moment heeft Daniël de Wolf een stuk of tien van die kastjes kant en klaar liggen. Die krijgen in de komende tijd een plek ergens in de gemeente. De bedoeling is dat dat aantal snel wordt uitgebreid. De hardware en de sensoren die nodig zijn om fijnstof en in de toekomst ook andere dingen te meten, zijn vrij eenvoudig te koop en goede handleidingen zijn er ook.

Daniël de Wolf

“Nu gaat het alleen nog om het meten van fijnstof, maar je kunt ook denken aan geluidsmetingen of aan het meten van de waterkwaliteit in sloten en watergangen. Veel hangt af van wat de sensoren kosten, maar technisch is het allemaal mogelijk”, zegt De Wolf. “We beginnen met fijnstof. Interessant om te zien hoe we in onze gemeente scoren op dat gebied. Ook geschikt voor mensen die zich zorgen maken over houtkachels of die last hebben van de vuurkorf van de buurman en wel eens willen weten wat daar het gevolg van is voor de luchtkwaliteit.”

Dataportaal

De burgermeetnetten zijn weliswaar particulier initiatief, maar er is veel steun van de zijde van instanties die zich bezighouden met het milieu. De netwerken worden opgezet in samenwerking met de provincie, het RIVM, de DCMR enzovoort. Ook veel gemeenten steunen de initiatieven, zoals ook Pijnacker-Nootdorp en het Milieuplatform in de gemeente. De resultaten van de metingen komen centraal beschikbaar, doordat ze vanuit de meetkastjes worden doorgestuurd naar een dataportaal van het RIVM. Hierdoor worden vergelijkingen met andere gebieden en gemeenten mogelijk.

Een organisatiestructuur is er in Pijnacker-Nootdorp nog niet. De Wolf: “Het is gewoon een clubje enthousiaste mensen, geen voorzitter, secretaris enzovoort. Binnenkort komt er wel een website waarop meer informatie te krijgen is.”

Meer informatie bij Daniël de Wolf, e-mail d.dewolf@pijnacker-nootdorp.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *