Waterproblematiek is voor Buytenhout al merkbaar

De BuytenHoutTafel begon in augustus 2017, toen verschillende betrokkenen hun handtekening op een symbolische tafel plaatsten.

Bij de bijeenkomst van de BuytenHoutTafel zijn woensdag veel onderwerpen met diepgang besproken. Het thema van de bijeenkomst was water.

Nederland is een waterland. In het geval van een overstroming loopt 55% van ons land risico om onder te lopen. Dat betekent verstandig omgaan met waterwegen, altijd zorgen dat er voldoende afvoer is. Maar in tegenstelling tot vroeger zullen watertoevoer en waterkwaliteit ook grote punten van belang worden.

Het klimaat in ons land zal ruwer worden volgens de voorspellingen. Dat betekent meer regenval, maar ook langere droogtes, zoals de zomer van 2018. Kwesties rondom teveel water, te weinig water en vies water worden alledrie erger dan voorheen.

Niet alleen regenval wordt minder voorspelbaar, maar ook de seizoenen zelf. Waar vroeger augustus of april soms weleens tegenviel of meezat, kan de zomer ineens veel langer duren gevolgd door een korte winter. Of de zomer duurt juist kort, gevolgd door een barre en langgerekte winter.

Concreet

Voor de meeste mensen ligt dat nog ver in de toekomst. Maar voor de Buytenhout zijn sommige problemen al concreet. Tuinders worden geteisterd door hagelbuien. Verzilting, verzakking en paalrot knagen aan bodem en waterwegen.

Hoewel klimaatverandering en waterproblemen met gepaste zwaarte worden besproken, klinken ook geruststellende geluiden bij de bijeenkomst. Zo heeft de Buytenhout het voordeel van een grote pijplijn door het gebied, tot aan het Briellemeer. Bij grote droogte kan hierlangs water worden geleverd.

Veel nadruk wordt gelegd op de potentie van water circuleren. Dit zorgt voor zuiverder water (en bijvoorbeeld minder blauwalg) en helpt bij het opvangen van droogtes of grote regenbuien.

Kroos tegen blauwalg

Er loopt nog een tweede initiatief om blauwalg tegen te gaan en de sloten te zuiveren. Rob en Ruben zijn studenten van de universiteit Wageningen. Zij hebben onderzoek gedaan naar eendenkroos als methode om de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verlagen.

Eendenkroos kan de hoeveelheid voedingsstoffen in het water verlagen.

Minder voedingsstoffen betekent minder micro-organismen in het water, waaronder blauwalg. Het kroos kan vervolgens worden geoogst en gebruikt als veevoer.

Verder pitchen Rob en Ruben ideëen zoals de boardwalk, een nieuwe wandelroute waarbij je over het water loopt, en een rondvaart. Tijdens deze rondvaart zou dan niet alleen het kroost worden geoogst, maar wordt ook in de behoefte aan recreatie voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *