Cansat team met goede moed naar Bologna

De vier Pijnackerse scholieren van Project Beta gaan na hun overwinning in april door naar de internationale finale van de Cansat competitie. Daar mogen zij hun satelliet ter grootte van een colablikje presenteren. Maar dan moeten ze wel nog een aantal dingetjes volbrengen.

Tot nu toe

Jesse, Rens, Niels en Tim hebben de satelliet gebouwd met als hoofdfunctie om data in de atmosfeer te verzamelen. Daarnaast mochten zij een tweede functie zelf bedenken. Ze kozen voor een bijzondere uitdaging: een satelliet die twee kleinere satellieten kan lanceren. De moedersatelliet en de twee babysatellieten kunnen apart data verzamelen, waardoor een betere inschatting gemaakt kan worden van de omstandigheden op een andere planeet.

Jammer genoeg raakte de satelliet beschadigd tijdens de lancering in maart, waardoor hij niet meegewogen werd voor de landelijke finale. Die hebben de jongens van Project Beta wel gewoon gewonnen, door een combinatie van goed teamwork en een solide eindpresentatie.

Spannend

Niels vertelt: “We waren super zenuwachtig voor de eindpresentatie. We hadden terwijl we bezig waren pech, want het lanceringsmechanisme van de babysats werkte ineens niet. Dat voelde op het moment als een enorme afgang, maar doordat we ons zo goed voorbereid hadden, viel dat voor het publiek heel erg mee.”

De eerste plek in de landelijke competitie is nu veroverd, maar er is nog genoeg te doen. “Het grootste punt is eigenlijk nog sponsors vinden. We zijn nog niet klaar met de reparaties en die zijn niet gratis. En de reis naar Bologna wordt niet vergoed, dus dat kost ook aardig wat centjes.”

Teamwork

Niels: “De teams worden niet alleen beoordeeld op de satelliet zelf en de tussentijdse rapporten, maar ook hun teamwork en vermogen om efficiënt met tegenslagen om te gaan, weegt sterk mee voor de eindscore.” In dat opzicht zit het voor Project Bèta alvast wel goed.

Als dit allemaal lukt, verwacht team Bèta een goeie kans te hebben in de finale. Deze vindt plaats van 24 tot 28 juni.

Wilt u Project Bèta volgen of heeft u interesse om te sponsoren? Neem contact op met Project Bèta via Facebook: https://www.facebook.com/project.beta.scp/

In spanning fwachten
De uitslag is bekend
De grote winnaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *