Casaschool weg uit Koningshof

Op de Groen van Prinsterlocatie komt nieuwbouw voor twee IKC’s: een voor Schatkaart en een voor de Casaschool.

Alle vlaggen die na Koningsdag weer zijn binnengehaald, kunnen weer worden uitgestoken in de Pijnackerse wijk Koningshof, en het is niet onmogelijk dat er ook een spontaan gezang uitbreekt. Dat gebeurt misschien al direct nadat de gemeente vandaag huis aan huis de brieven heeft bezorgd met de mededeling waar veel bewoners al jaren op hebben gehoopt. De Casaschool, die nu midden in de wijk is gehuisvest, gaat weg, ook al duurt het zeker nog tot 2023 voor het zo ver is.

De Actiegroep Koningshof Pijnacker krijgt met dit besluit van het college van B & W volledig haar zin. De bewonersgroep, onder aanvoering van Madeleine Israël, kwam begin vorig jaar in het geweer toen meer duidelijk werd over hoe de gemeente de gewenste uitbreiding van de Casaschool op de locatie Duivestein wilde realiseren.

Verkeer

Een belangrijk argument van de bewoners had te maken met de verkeersafwikkeling rond de school. De Casaschool, die tweetalig Montessori-onderwijs biedt, trekt ook leerlingen van buiten de wijk en zelfs buiten de gemeente. Die worden vaak per auto naar school gebracht. Door het samenvoegen van de twee gebouwen van Casa (Acacialaan en Duivestein) in één nieuw schoolgebouw in Koningshof zou er nog meer verkeer door de wijk komen.

Uit verkeersonderzoek is nu gebleken dat de actiegroep daar helemaal gelijk in had, zeiden de wethouders Ilona Jense en Peter Hennevanger dinsdagmiddag in een persgesprek. Veilig inpassen van de verkeersbewegingen rond het scholencomplex lukt inderdaad niet zonder er veel groen voor op te offeren.

Daarom heeft het college de knoop doorgehakt. Casa gaat weg uit de wijk en krijgt een nieuw IKC-gebouw op de Groen van Prinstererlocatie in Pijnacker-Noord. Daar komt dan ook nieuwbouw voor Octantschool Schatkaart, die samen met SkippyPePijn een IKC op die locatie krijgt. De geplande woningbouwontwikkeling op de Stanislas 2-locatie komt te vervallen.

Participatie

De gemeente gaat de bewoners van Pijnacker-Noord uitgebreid betrekken bij de inpassing van de twee IKC’s in hun wijk. Er wordt een participatietraject opgezet, waar uiterlijk in december een ontwerp bestemmingsplan uit moet volgen. Daarna moeten de nieuwbouwplannen verder worden uitgewerkt en aanbesteed. Het duurt dus nog wel tot 2023 voor de nieuwe IKC’s in gebruik kunnen worden genomen. Met de bouw van de scholencomplexen is een bedrag van ruim elf miljoen euro gemoeid.

Het plan om Schatkaart onder te brengen in een nieuw IKC samen met de Josephschool is daarmee van de baan. De Josephschool, die de komende jaren ook een uitbreiding van het aantal leerlingen verwacht, blijft bestaan.

Ontzettend blij

Madeleine Israël van de Actiegroep Koningshof Pijnacker is ontzettend blij met de nieuwe ontwikkelingen. Ze noemt het een dapper besluit van het college, dat ook getuigt van lange termijndenken. “Ik had wel een soort van trots momentje”, zei ze in een reactie. Ze benadrukt nog eens dat de actiegroep nooit tegen de Casaschool als zodanig was en is blij dat er nu voor de school nieuwbouw op een mooie locatie komt.

Ook directeur Tessa Wessels van de Casaschool is blij en zelfs erg verrast door het besluit.

Lees ook: ‘Blij met de uitkomst, en ook een beetje trots’

De Casaschool zou worden uitgebreid in Koningshof, maar vertrekt nu uit de wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *