CDA: ‘Duurzaamheid is voor ons ook heel belangrijk’

CDA-gemeenteraadslid Janno Meijer kijkt met gemengde gevoelens terug op het raadsdebat van donderdagavond, waarin het vooral ging over de ja/ja-sticker. Een amendement dat hij samen het Gemeentebelangen had ingediend om de invoering van die sticker tegen te houden haalde het niet; een kleine meerderheid in de raad zag de maatregel wel zitten om ongewenst reclamemateriaal te beperken. Daarmee zou er minder papier in het afval terecht komen.

Duurzaamheid is ook voor het CDA een belangrijk thema, verzekert Meijer. “Daar zijn we het helemaal over eens, zo zitten wij er als CDA ook in. Distributie van oud papier kan nooit de bedoeling zijn, vanwege het klimaat, het kappen van bomen en dergelijke. Dat standpunt is ook voor ons hartstikke belangrijk. Maar als je die publieke waarde tegenover de economische waarde stelt, dan is het niet zo dat dat laatste er helemaal niet meer toe doet.”

Juist vanwege corona vinden we de
timing dus ook heel ongelukkig

Hoewel het effect vooraf moeilijk te bepalen is, is Janno Meijer er van overtuigd dat het na invoeren van de sticker voor ondernemers moeilijker wordt om hun diensten en aanbiedingen onder de aandacht van de consumenten te brengen. Gesprekken met ondernemers geven dat ook aan, zegt hij. “We hebben contact gehad met een ondernemer uit het dorp die juist nu in deze coronatijd gebruik heeft gemaakt van folders en die heeft daar echt resultaat van gehad. Juist vanwege corona vinden we de timing dus ook heel ongelukkig.”

De CDA’er heeft er ook moeite mee dat bewoners of ondernemers vooraf niet zijn gepolst voor het voorstel aan de gemeenteraad is gestuurd. “Alle partijen in de raad hebben hun mond vol van participatie, maar bij dit voorstel, waarbij geen participatie heeft plaatsgevonden, wordt dat niet als zwaarwegend ervaren. Dat vind ik gek. Het college heeft goede relaties met ondernemers in de gemeente, dus ze hadden best vooraf kunnen peilen hoe dit voorstel zou vallen. Maar dat is niet gebeurd.”

Wij zijn geen voorstander
vaan brievenbuspolitie

Maar het feit ligt er: vanaf volgend jaar mogen er geen folders meer worden bezorgd, tenzij bewoners expliciet via een sticker laten weten ze wél te willen. “Het is jammer dat het voorstel het heeft gehaald, maar ja, zo werkt het: soms valt het niet jouw kant op”, zegt Meijer.

Hij vraagt zich wel af hoe het verbod op illegaal reclamefolders bezorgen zal worden gehandhaafd. “Wij zijn geen voorstander van een brievenbuspolitie. De wethouder heeft gezegd dat er straks een meldpunt komt, waar mensen terecht kunnen als ze dingen in de bus krijgen die ze niet willen. Maar de ervaring met andere meldpunten leert dat maar heel weinig mensen die moeite doen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.