CDA wil meer weten over te dikke jeugd

26,6% van de jeugd tot 18 jaar in Pijnacker-Nootdorp heeft overgewicht.

Het CDA in de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp is nog niet tevreden met de antwoorden van het college op vragen die de fractie stelde naar aanleiding van het onderzoek Sport en Bewegen 2018. Uit dat rapport blijkt dat meer dan een kwart van de jeugd tot 18 jaar te zwaar is. 6,5% heeft zelfs ernstig overgewicht.

Uit de beantwoording blijkt niet hoe het komt dat meer jongeren in Pijnacker-Nootdorp te zwaar zijn, in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Ook wil de fractie weten waarom het college geen aanleiding ziet om het Jongeren op Gezond Gewicht-programma te intensiveren.

CDA-raadslid Janno Meijer vraagt ook naar de relatie tussen een tekort aan inkomen en een lagere deelname aan sport en beweging. Hij vraagt zich ook af of Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds, Stichting Leergeld en de Rotterdampas afdoende middelen zijn om deze doelgroep meer te laten participeren in sport- en bewegingsactiviteiten.

Een opmerking bij " CDA wil meer weten over te dikke jeugd"
  1. Sinds 2013 heb ik (Toke van der Ploeg, kinderfysiotherapeute Pijnacker Centrum) een samenwerkingsverband met Jeltje Goudriaan, jeugdarts en Fanny Lechner, diëtiste van Careyn om kinderen en jeugdigen ( en hun ouders) met overgewicht te begeleiden.Ons is gebleken dat een goed effect van de therapie staat of valt met betrokkenheid van de ouders om lifestyle en eetgewoontes te verbeteren. Ook diverse scholen zouden veel kunnen verbeteren met gezonde traktaties en gezonde snacks in de pauzes. En daarnaast natuurlijk sport en bewegen stimuleren, maar dat is in Pijnacker wel op een goed niveau ( individueel kan dat ook vaak beter). Dus ouders en scholen goed “opvoeden”, dat is de basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *