Clairy Polak vertelt over Alzheimer

Persoonlijke handtekening van Clairy Polak.

Voor de week van de mantelzorg bezocht schrijfster, journalist en radio- en tv-presentator Clairy Polak maandagavond het kerkelijk centrum in Delfgauw. Daar gaf zij een interactieve lezing over haar boek ‘Voorbij, voorbij’. Dit is een roman gebaseerd op haar ervaringen (en die van haar man) met de ziekte van Alzheimer. Na de lezing gaf ze een signeersessie.

Het boek neemt de lezer mee in de slepende strijd met Alzheimer. Het toont hoe de relatie langzaam ongelijk wordt. Hoe Judith, de hoofdpersoon, moet leren meebewegen en accepteren, ook al voelt het als opgeven. Hoe haar man geen hulp wil accepteren, niet van haar, maar al helemaal niet van iemand anders.

Tijdens de lezing mochten de bezoekers al vragen stellen. Maar behalve vragen, uitten zij vaak ook herkenning. Alzheimer is een vreselijke ziekte, die doorgaans tragische en soms ook komische gevolgen heeft. Clairy’s boek is geschreven vanuit een perspectief dat soms over het hoofd gezien wordt: het perspectief van de partner.

Verkeerd moment

Nadat het thuis steeds slechter gaat, komt Judith tot de conclusie dat ze het niet meer aankan. Maar dan is nog geen opname in een verzorgingstehuis mogelijk. “De opname is eigenlijk altijd op het verkeerde moment”, vertelt Clairy. “Ofwel de opname is duidelijk te vroeg. Of je moet nog een half jaar op de wachtlijst, terwijl het echt niet meer gaat.”

Nadat haar man in een gesloten verzorgingstehuis is opgenomen, verbetert de situatie. “De professionele verzorging gaf mijn man rust, meer rust dan ik hem kon geven”, aldus Clairy. “Hij ging vaak ’s nachts dwalen, of naar mij op zoek. Toch denk ik dat het toen beter voor hem was.”

Clairy en haar agent ontvingen na de lezing een bos bloemen als dank. De avond werd bijgewoond door wethouder Hanneke van de Gevel, die kort vertelde over de SWOP en de week van de mantelzorg.

Van links naar rechts: Clairy Polak, haar agent Paul Sebes, Nelleke van Eck van de SWOP, en wethouder van de Gevel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *