Cultuurwandeling door de Groenzoom

Natuurgebied De Groenzoom

Muziek en zang, een verhalenverteller, dichters, beeldende kunst, een shantykoor, activiteiten voor kinderen: het zijn allemaal ingrediënten voor de cultuurwandeling op vrijdagavond 20 september door de Groenzoom. De route is 6 kilometer, maar er zijn ook kortere routes.

Het initiatief voor de cultuurwandeling is genomen door Jellie en Gert van Vliet van Atelier de Hichte in Berkel. Zij hadden vorig jaar al zo’n wandeling georganiseerd, maar door slecht weer en hevige onweersbuien moest het evenement toen op het laatste moment worden afgelast.

“Het was heel jammer dat het toen niet door kon gaan. Vooral ook omdat er zulke enthousiaste reacties kwamen op het initiatief. We kregen ook financiële bijdragen van de gemeenten Pijnacker en Lansingerland, en van het Platform De Groenzoom”, zegt Jellie van Vliet. “Daarom vonden we nu: laten we het toch maar opnieuw organiseren.”

Friesland

Het idee voor zo’n natuur- en cultuurwandeling was geïnspireerd op soortgelijke evenementen die geregeld in Friesland worden gehouden. “Daar zijn het soms nog veel langere routes. Wij kwamen vorig jaar op de gedachte dat dat ook in De Groenzoom aardig zou zijn. En ja, als je dat leuk vindt, dan ga je er mee aan de slag, want dan moet iemand dat toch doen?”

Op de 6 kilometer lange route door het natuurgebied tussen Pijnacker en Berkel zijn op wel twintig verschillende plekken dingen te zien, te horen en te beleven. Verhalenverteller Hans van Woerkom en zijn muzikale begeleider Onno van Tongeren treedt op, een shantykoor uit Vlaardingen zingt ergens op de route zijn zeemansliederen, leden van de wijkvereniging Koningshof nemen alvast een voorschot op Halloween door wandelaars hier en daar wat aan het schrikken te maken, er zijn beeldend kunstenaars actief, er is een workshop mindfulness en nog veel meer.

Tolhek

Ook de historische vereniging van Berkel is paraat. Zij richten bij het oude Tolhek in de Groenzoom, dat onlangs is heropend, weer een tolhuisje in, Maar betalen hoef je niet als je er langs wilt, want dat is bij de opening van het oude Tolhek immers afgesproken.

“Oh ja, en er is ook een kunstenaar die op de route uilen gaan beschilderen. Dat is natuurlijk vooral leuk om dat ’s avonds te doen”, vertelt Jellie. Zij hoopt vurig dat dit keer het weer meewerkt. Dat het tijdens de wandeling langzamerhand donker wordt in de Groenzoom hoeft geen probleem te zijn: iedereen krijgt bij het begin van de wandeling een lampje mee.

Terpenpad

Wie mee wil kan op drie locaties tussen 19.30 en 20.30 uur aan de wandeling beginnen. Vanuit Pijnacker kun je op pad bij het terpenpad aan het begin van de Ruyvensevaart. Dat startpunt ligt vlak achter de oversteek van de N470 achter de wijk Tolhek. Voor wie 6 kilometer net iets te ver vindt, is er vanaf dit punt ook een verkorte route.

Aanmelden voor de cultuurroute is niet per se nodig, maar Jellie vindt het wel fijn als deelnemers dat doen. “Dan weten we een beetje op hoeveel mensen we kunnen rekenen”, zegt ze. Tot nu toe hebben zich al honderd wandelaars aangemeld, maar dat zullen er de komende dagen zeker nog meer worden.

Meer informatie is te vinden op deze website. Aanmelden kan per mail via dit adres.

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *