De Verbeelding wordt weer prachtig

Net als in 2020 zijn er weer prachtige exposities op veel locaties, zoals hier in het parochiehuis van de Bartholomeuskerk.

De Verbeelding staat weer op het punt van beginnen. Komend weekend, 25 en 26 september, bruisen alle kernen van Pijnacker-Nootdorp weer van de kunstzinnige activiteiten. Vorig jaar moest het evenement vanwege corona worden afgelast, maar dit jaar is het culturele evenement er weer als vanouds. Tot groot genoegen van voorzitter Piet van Adrichem van de Stichting De Verbeelding en beeldend kunstenaar Roos van der Meijden, die zich onder meer bezighoudt met de tentoonstellingen die op allerlei locaties plaatsvinden.

Blij zijn ze zeker dat het weer kan, dit jaar. Roos: “Ja, een jaar zonder Verbeelding is een beetje karig, toch?” Piet is dat helemaal met haar eens. En hij zegt: “Wat dit jaar wel meespeelt is dat je begint met een soort handrem erop, want laten we onszelf niet opnieuw teleurstellen en stel je voor dat… en dat je dan halverwege ontdekt hoeveel er al gedaan is zodat je denkt: het zal toch niet wéér gebeuren? Toen we begin september toch het groene licht konden geven hebben we hard doorgepakt om weer een grote hoeveelheid kunst en voorstellingen te kunnen presenteren in het komend weekend.”

Terug op niveau

Je kunt wel zeggen dat de Verbeelding met het programma van dit jaar weer terug is op het niveau van een paar jaar geleden. Roos: “Misschien zijn er wat minder optredens, omdat er verenigingen zijn die niet zoveel hebben kunnen repeteren?” Maar volgens Piet valt dat best mee, omdat bijvoorbeeld koren pas net begonnen zijn met repeteren, maar ze vinden het erg leuk om weer wat te kunnen doen, dus ze komen graag. “We hebben wel iets minder locaties en ook zijn er plekken waar meerdere kunstenaars samen exposeren, soms vier of vijf bij elkaar, dat blijkt erg goed te werken. Twee jaar geleden bleek al dat de iets meer geoutilleerde locaties vaak meer bezoekers trokken en dat mensen wat langer bleven hangen. Dat was erg leuk om te zien.”

Een bijzondere expositie die er wat Roos van der Meijden uitspringt is die in de Bartholomeuskerk in Nootdorp. Dat is een tentoonstelling over hoe mensen met een visuele of auditieve beperking kunst kunnen ervaren en hoe dat ook beleefbaar gemaakt kan worden. “Daar kunnen mensen zelf ervaren: als je blind bent, hoe kun je dan een beeldhouwwerk ervaren? Of als je doof bent, hoe ervaar je dan muziek of poëzie? Je kunt met verschillende brillen kijken, bijvoorbeeld met een tunnelvisie; hoe je dan naar een schilderij moet kijken.”

Melkmeisje

Het Melkmeisje van Vermeer.

Roos geeft het voorbeeld van het Melkmeisje van Vermeer, dat als reproductie op de tentoonstelling hangt. Er naast hangt een schilderij met hetzelfde meisje, maar dan in reliëf. En er is een pop bij met dezelfde kleding aan en ook de attributen uit het schilderij zijn er om beet te pakken en vast te houden. “Zo kun je het schilderij misschien niet zien, maar als iemand er over vertelt en je kunt het voelen, dan beleef je toch hoe zo’n schilderij er uitziet.”

Piet van Adrichem is blij dat er opnieuw een samenwerking is met de Trucker. “Er is onder meer een optreden door leerlingen van muziekschool Rootz en daar zijn we blij mee, omdat die in onze gemeente erg actief zijn. En zaterdagavond is er een optreden van de popgroep Groove on the Loose. Een mooie aanvulling.”

Nalatenschap

Het ziet er naar uit dat het weer in het komend weekend zal meewerken. Stromende regen, zoals twee jaar geleden, wordt niet verwacht. Ook wat dat betreft wordt het dus weer een mooie Verbeelding. En opnieuw in alle kernen van de gemeente, dankzij het feit dat burgemeester Francisca Ravestein daar in 2018 op had aangedrongen. Piet van Adrichem: “Ja, dat hoort straks als ze weg is echt bij de nalatenschap van Francisca. De Verbeelding was in het verleden een Pijnackers evenement, maar je kunt wel zeggen dat we langzamerhand ook in Nootdorp en Delfgauw geworteld zijn en zelfs in Oude Leede. Want ook in het Oude Laarsje is dit jaar weer het een en ander te doen.”

Lees ook: een programma vol hoogtepunten

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *