Deel Groenzoom dicht in broedseizoen

De grutto keert eind deze maand alweer terug van de overwinteringsgebieden.

Het natuurgebied De Groenzoom tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs is vanaf 15 maart weer voor een deel afgesloten voor wandelaars en fietsers. Dat gebeurt elk jaar tijdens het broedseizoen van de weidevogels. In deze periode is rust voor de dieren van groot belang. Daarom kunnen tot 15 juli delen van het gebied niet worden betreden en ook moeten in deze periode in grote delen van de Groenzoom honden aan de lijn.

Het moment waarop vogels aan hun broedperiode beginnen verschilt per soort en is ook afhankelijk van het weer. Dat het voorjaar er aankomt is eind februari al te merken: dan keren de eerste grutto’s terug uit hun overwinteringsgebieden in Afrika en Portugal. In het vroege voorjaar foerageren en overnachten enkele honderden grutto’s in de plasdrasplekken in de Bergboezem. Een deel van de vogels broedt daar ook.

Excursies

Beheerder Cor Noorman van De Groenzoom houdt gedurende het broedseizoen enkele natuurexcursies door het gebied. Onder zijn leiding is het mogelijk om delen van het afgesloten gebied wel te betreden, bijvoorbeeld half maart om de rammelende hazen te zien. De agenda van deze excursies is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *