Deel lichtmonument in gemeentehuis

De stenen van het monument lichten elke paar seconden op en doven daarna weer. Ze ‘ademen’ als het ware licht.

Burgemeester Francisca Ravestein onthult volgende week donderdag een deel van het nationaal lichtmonument, dat in het kader van 75 jaar vrijheid is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde. Het volledige monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, waarvan een deel in de komende maanden te zien zal zijn in 170 gemeenten in Nederland.

In Pijnacker-Nootdorp zijn van 23 januari tot en met 2 februari zeshonderd van die herdenkingsstenen te zien in de hal van het gemeentehuis aan het Oranjeplein 1 in Pijnacker.

Het lichtmonument is vandaag, donderdag 16 januari, voor het eerst in zijn geheel te zien bij het monument Loods 24 in Rotterdam. De 104.000 stenen staan symbool voor de 104.000 uit Nederland afkomstige slachtoffers van de Holocaust. Roosegaarde gebruikte losse stenen voor het lichtmonument, omdat het een Joodse traditie is om bij een graf of herdenkingsplek een steentje achter te laten.

De stenen zijn ge├»mpregneerd met lichtgevende inkt. Om de paar seconden lichten ze op, en daarna doven ze weer. Ze ‘ademen’ als het ware licht, en symboliseren daarmee dat de herinneringen aan de slachtoffers levend moeten blijven.

De onthulling is op donderdag 23 januari om 19.45 uur, vlak voor het begin van de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad.

Beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde vertelde bij TV Rijnmond over zijn bijzondere lichtmonument.
,
Een reactie op “Deel lichtmonument in gemeentehuis”
  1. Ik heb vrijdag, tijdens mijn werkzaamheden voor de gemeente Pijnacker, het deel-lichtmonument voor het eerst gezien. Als medewerker vind ik herdenken erg belangrijk. Ik waardeer het dat de gemeenteraad van Pijnacker stil staat bij de holocaust.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.