Deelscooters worden veel gebruikt

De deelscooters van het bedrijf Felyx die sinds begin maart op een aantal plekken in Pijnacker-Nootdorp staan, worden goed gebruikt. Sinds de introductie zijn er ongeveer duizend ritten van en naar de gemeente mee gemaakt, heeft Felyx laten weten. Dat is aanzienlijk meer dan de aanbieder had verwacht.

In Nootdorp wordt het meest gebruik gemaakt van de deelscooters, blijkt uit een opgave in de gemeentelijke Stand van Zaken Duurzame Mobiliteit. Gemiddeld zijn gebruikers van de scooters er 18 minuten mee onderweg.

Tot half dit jaar geldt een proefperiode, waarvoor de gemeente een gedoogvergunning heeft afgegeven. In deze periode moet blijken of het systeem goed functioneert en of er geen overlast ontstaat door scooters die her en der worden achtergelaten. Handhavers van de gemeente houden hier toezicht op.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er in de afgelopen maanden een beperkt aantal meldingen geweest van deelscooters die hinderlijk geparkeerd werden. Naar aanleiding van deze klachten zijn enkele aanpassingen gedaan aan het gebied waarin de scooters mogen worden achtergelaten. Zo is op het Gouden Rijderplein in Delfgauw het gebied kleiner gemaakt, omdat daar voor een etalage werd geparkeerd. In de Dorpsstraat in Nootdorp is de parkeerzone juist groter gemaakt, omdat meerdere scooters net aan de rand van het gebied werden geparkeerd.

Deelauto’s

Pijnacker-Nootdorp krijgt ook een proef met deelauto’s. Vanaf het najaar wil de gemeente een pilot van een jaar houden met drie deelauto’s in Klapwijk. Met de proef wil men er achter komen of deelmobiliteit rendabel kan worden gemaakt en wat voor loopafstanden gebruikers bereid zijn te overbruggen. Ook is het college van B & W benieuwd of het systeem leidt tot minder individueel autobezit en of hierdoor een deel van de parkeerbehoefte kan worden verminderd.

De gemeente is in overleg met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag over subsidie voor het project. Zodra hier meer over bekend is wil het college de pilot verder uitwerken met bewoners van de wijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *