Delfgauw nog niet blij met nieuwbouw

Er zijn al meerdere overleggen geweest tussen de klankbordgroep van bewoners, de gemeente en de projectontwikkelaar, maar de partijen zijn het nog niet eens geworden over de plannen voor 40 nieuwbouwwoningen in Delfgauw. De bewoners van het buurtje rond de Vrijenban zijn fel tegen en ook de bewonersvereniging heeft twijfels.

De woningen moeten komen tussen het huidige Vrijenban en de Kooltuin. Daar ligt onder andere het Bart Dekkerveld, dat bij hoogtijdagen wordt gebruikt als evenemententerrein voor Delfgauw. Volgens de plannen zou het veld kunnen blijven, maar moet het wel worden verplaatst.

Het bouwplan, gemaakt door projectontwikkelaar Van Erp, bestaat uit twaalf sociale huurappartementen in maximaal drie lagen. De overige rij- en twee-onder-een kapwoningen zijn vrije sector koopwoningen. Met de ontwikkelaar wordt de haalbaarheid op dit moment in kaart gebracht. Hiervoor zijn volgens de gemeente diverse onderzoeken nodig.

Extra verkeer

Dat er nieuwbouw op die plek zou komen was al geruime tijd bekend. De bewoners van het Vrijenban wisten toen ze hun huis kochten dat er nog negen woningen bij zouden komen. Dat het er volgens de huidige plannen veertig worden heeft hen verrast. Ze zijn vooral fel gekant tegen het extra verkeer dat straks door hun straat zal gaan rijden.

Ook de bewonersvereniging plaatst kanttekeningen bij de plannen. Voorzitter Piet Lagerweij schrijft op de website van de vereniging dat de dorpsgrens van Delfgauw vanwege de nieuwbouw een stukje wordt opgeschoven naar de Kooltuin. Dat is in strijd met het eigen beleid van de gemeente, vindt hij.

“In zowel de lintenvisie als de structuurvisie van de gemeente staat duidelijk geschreven dat het karakter van de linten behouden moet blijven. De Noordeindseweg is één van deze karakteristieke linten en door Vrijenban uit te breiden gaat een stukje van dit lint verloren.”

Opnieuw in gesprek

Een woordvoerder van de gemeente Pijnacker-Nootdorp meldt dat gemeente, ontwikkelaar en klankbordgroep na de zomer opnieuw met elkaar in gesprek gaan. “Uiteraard hopen wij een plan te kunnen voorleggen waarmee de bewoners kunnen instemmen. Het gebruik van het Bart Dekkerveld als speelveld en door het Oranjecomité tijdens Koningsdag, het aantal woningen, de verkeersafwikkeling en inrichting van het gebied tot aan de Kooltuin zijn daarbij belangrijke thema’s.”

Om de ontwikkeling mogelijk te maken moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat betekent dus dat er nog wel een flinke procedure moet worden afgewerkt voor de eerste paal kan worden geslagen.

Het Bart Dekkerveld moet worden verplaatst voor woningbouw. De bedrijfsgebouwen rechts zullen plaatsmaken voor de bouwplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *