Delfland onderzoekt water Dobbeplas

Er zijn toch weer klachten van mensen die na zwemmen in de Dobbeplas last kregen van jeuk.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft woensdag monsters genomen van het water van de Dobbeplas in Nootdorp, naar aanleiding van klachten van mensen die jeuk kregen na het zwemmen in de plas. Over enkele dagen moet duidelijk zijn of er iets met het water aan de hand is.

De laatste keer dat monsters waren genomen was op 21 mei. Toen waren er geen afwijkingen gevonden. Naar aanleiding van de klachten zijn er inmiddels waarschuwingsborden bij de plas geplaatst.

Larven

De waterkwaliteit van de Dobbeplas was jarenlang uitstekend. Maar vorig jaar waren er wel veel klachten van zwemmers die last kregen van jeuk of bulten op de huid. Uit DNA-onderzoek bleek toen dat er veel larven van de parasiet Trichobilharzia in het water voorkwamen. Dat is een wormsoort die bij eenden en andere watervogels voorkomt. Of deze parasiet nu opnieuw voor problemen zorgt zal uit het onderzoek moeten blijken.

Eind april had het Hoogheemraadschap nog laten weten dat de kans klein was dat de larven weer de kop zouden opsteken. Volgens Delfland was het probleem vorig jaar vermoedelijk ontstaan door maaiactiviteiten vroeg in het zwemseizoen. Dit is besproken met de beheerder van de plas om een herhaling te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *