Delfland op zoek naar rode rivierkreeft

De Rode Amerikaanse rivierkreeft verovert in hoog tempo sloten en rivieren.

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat in kaart brengen hoe het staat met de verspreiding van de Amerikaanse rivierkreeft in rivieren en sloten. Deze invasieve exoot komt steeds vaker voor, ook in sloten en vaarten in Pijnacker-Nootdorp. Het beest is bedreigend voor andere soorten en tast ook de oevers aan, door dat holen in te graven. Delfland roept de hulp van de inwoners in. Wie ze tegenkomt, wordt gevraagd dit bij het schap te melden.

De Amerikaanse Rode rivierkreeft kan tot 15 cm groot worden. Het beest plant zich razendsnel voort, waardoor er naar schatting inmiddels honderdduizenden in het open water zitten. soms gaan ze ook aan de wandel: dan kun je ze op de weg zien, of ze steken ergens over om bij een volgende sloot te komen. Vooral op warme zomeravonden kun je ze langs het water tegenkomen, zeker als het veel heeft geregend.

Delfland roept inwoners op om een melding te doen en een foto mee te sturen. Dat kan op deze webpagina. De rivierkreeften zijn overigens niet alleen schadelijk: ze zijn ook erg lekker. Er zijn ook in deze regio binnenvissers die ze graag vangen. Een kilo Rode Amerikaanse levert bij de groothandel al snel vijf euro op.

Recept: rivierkreeftjes met rucola

Vooral op warme zomeravonden is de rivierkreeft ook op de kant te vinden. Dan gaat hij aan de wandel, op zoek naar een volgende sloot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.