Delfland pakt plas Delftse Hout aan

De kwaliteit van het zwemwater van de recreatieplas moet volgend jaar al verbeterd zijn.

De Algemene Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft donderdagavond ingestemd met een grootscheepse aanpak van de blauwalg in de recreatieplas van het Delftse Hout. De kwaliteit van het zwemwater zou daarmee al volgende zomer beter moeten zijn. Ook veel inwoners van Pijnacker-Nootdorp maken in de zomer gebruik van de plas.

Het Hoogheemraadschap wil door de aanleg van natuurvriendelijke oevers, baggeren en een betere doorstroming van het water de kans op blauwalg kleiner te maken. Dat kost wel veel geld: er is met de aanpak ruim 800.000 euro gemoeid.

Te duur

Enkele fracties stemden in de vergadering tegen, omdat volgens hen niet vast staat dat de maatregelen zullen helpen, terwijl deze wel veel geld kosten. Zo vond de fractie van Integer Liberaal dat gezond verstand en kostenbewustzijn ‘pijnlijk afwezig’ waren. Ook 50-Plus vond de plannen te onzeker en te duur.

De recreatieplas in het Delftse Hout heeft al jaren te kampen met het probleem van blauwalg. Geregeld wordt in de zomer een negatief zwemadvies afgegeven, omdat de algensoort gezondheidsklachten kan opleveren.

Het Hoogheemraadschap hoopt dat door het verbeteren van de ecologische structuur de omstandigheden voor onder andere watervlooien en waterplanten verbeteren. Hierdoor ontstaat meer natuurlijke concurrentie voor blauwalg, waardoor de kans op overmatige groei van de algen afneemt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *