‘Denk goed na over verwerken afval’

Wethouder Peter Hennevanger heeft de gemeenteraad donderdagavond de ernstige overweging meegegeven, goed na te denken over de manier waarop afval in de toekomst verwerkt kan worden. Omdat het huidige contract afloopt moet inzamelbedrijf Avalex op zoek naar een nieuw bedrijf dat het ingezamelde afval verwerkt. Daar moet een Europese aanbesteding voor worden gedaan, óf er kan worden samengewerkt met HVC, dat nu al het huishoudelijk afval verwerkt voor tientallen gemeenten in Nederland.

Avalex heeft de zes aangesloten gemeenten voorgesteld om beide mogelijkheden te onderzoeken. Begin volgend jaar zouden de gementeraden dan een keuze kunnen maken tussen HVC of — via een aanbesteding — een ander bedrijf.

Kritisch kijken

Hennevanger ging tijdens de oordeelvormende vergadering van donderdagavond niet zo ver dat hij op voorhand al een samenwerking met HVC ontraadde, maar hij hield zijn eigen gemeenteraad wel voor om er heel kritisch naar te kijken, omdat het allerminst zeker is dat een deal met dat bedrijf ook voor de langere termijn een goede keuze zou zijn. Je kunt wel aandeelhouder van dat bedrijf worden, maar je kunt er niet zo gemakkelijk meer uit, hield hij de raad voor.

De wethouder adviseerde de gemeenteraad om in een motie precies op te schrijven wat de raad van belang vindt alvorens een keuze kan worden gemaakt. “Kijk daar echt kritisch naar. Nodig HVC en Avalex uit om ze te bevragen. Wat hebben we straks als aandeelhouder te zeggen? Wat is de exitstrategie? Hoe lang zitten we er aan vast? Wat zijn de verwachtingen over de verwerkingstarieven?” Hij deed zelfs de wat ongebruikelijke toezegging dat raadsleden die zo’n motie willen opstellen, daarbij alle ambtelijke ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Hennevanger: “Je weet hoe dat gaat: het begint met een onderzoek, daarna krijg je een pilot en dan ben je er ingeluisd.”

Een reactie op “‘Denk goed na over verwerken afval’”
  1. Stel je eens voor dat je aandeelhouder wordt van een publieke onderneming en je daar democratische controle op kan uitoefenen. En zo zelf kans sturen op tarieven en duurzaamheidsbeleid.

    Daar moet de neoliberale marktadept van D66 natuurlijk niet aan denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *