DNA-onderzoek bevestigt zwemmersjeuk

De larve van de parasiet trichbailarzia is de veroorzaker van de zwemmersjeuk.

De Dobbeplas bij Nootdorp is geinfecteerd met larven van de parasiet Trichobilharzia. Die larven zijn de oorzaak van de zwemmersjeuk, die verschillende mensen en kinderen hebben ondervonden na zwemmen in de plas. Het advies van het Hoogheemraadschap om niet in de Dobbeplas te zwemmen blijft daarmee van kracht.

Dat de parasiet in de Dobbeplas voorkomt is gebleken uit DNA-onderzoek, dat het Hoogheemraadschap van Delfland in de afgelopen dagen heeft gehouden, vertelt woordvoerder Duitenberg van Delfland. “Uit de bemonstering die we in eerste instantie hebben gedaan was de aanwezigheid van deze parasiet niet gebleken, dus het was voor ons een raadsel waar de klachten van zwemmers vandaan kwamen. Maar door dat DNA-onderzoek is het nu wel duidelijk geworden.”

Weinig aan te doen

De oorzaak van de zwemmersjeuk is dus nu helder. En daarmee is ook meteen bekend dat er helaas weinig aan te doen is om het zwemwater weer schoon te krijgen. De larven van de parasiet nestelen zich in zoetwaterslakken, die als tussengastheer fungeren. In deze slakken ontwikkelen de larven zich verder, en dat leidt tot enkele duizenden nieuwe larven, die vrij in het water terecht komen en op zoek gaan naar watervogels. Maar ze kunnen ook zwemmers tegenkomen. Ze proberen dan de huid van de zwemmer binnen te dringen. Daar gaan ze dood. Dat proces veroorzaakt de grote bulten en de enorme jeuk die daarmee gepaard gaat.

Bestrijden van de parasiet is moeilijk. Een remedie is het verwijderen van alle slakken uit de plas, maar dat doe je niet zomaar. Een probleem is ook dat de slakken in de modder overleven in de winter, dus de kans is aanwezig dat ook in latere jaren het probleem blijft bestaan. Zeker bij de Dobbeplas, die al jaren bekend stond om zijn uitstekende zwemwater, is dat een flinke tegenslag.

Waarschuwing handhaven

Mevrouw Duitenberg meldt dat het advies om niet in de Dobbeplas te zwemmen dus van kracht blijft. “We blijven de kwaliteit van het water monitoren, maar voorlopig zit er dus niets anders op dan de waarschuwing handhaven.”

Niet iedereen die in de plas zwemt krijgt klachten. Bij een eerste besmetting komt het voor dat er nog geen allergische reactie optreedt. Ook neemt de kans op besmetting af als je niet langer dan 10 minuten in het water blijft en je daarna goed afdroogt.

Het waarschuwingsbord bij de Dobbeplas blijft voorlopig staan.

Water geïnfecteerd: zwemkwaliteit van het water van de Dobbeplas is niet in orde.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *