Doneer een lekker dikke laag hagelslag

Janine Kruese.

Voor de tweede keer houdt de Nootdorpse Janine Kruese een inzamelingsactie voor de Voedselbank. Onder de titel ‘1 cm broodbeleg’ probeert ze voor het eind van het jaar vijfhonderd pakken hagelslag, vijfhonderd potten pindakaas, vijfhonderd potten chocopasta en vijfhonderd potten jam in te zamelen. Ze wil daarmee zorgen dat kinderen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank met Kerstmis lekker dik belegde boterhammen kunnen eten, iets dat voor hen zeker niet vanzelfsprekend is.

“Kinderen verdienen het om met Kerstmis eens een heerlijke boterham te kunnen eten. Misschien is dik broodbeleg niet heel erg gezond als je het elke dag doet, maar het mag toch wel eens voor een keer?”, zegt Janine over haar actie.

Het idee om broodbeleg in te zamelen is afkomstig van de Leidse wijkagent Eric van Dommelen, die dit al een paar jaar in december doet. Janine hoorde daarvan toen ze vorig jaar op zoek was naar een goed doel voor een wat grotere donatie dan je normaal doet bij de collectant aan de deur. “Ik vond dit een geweldig idee en ik ben toen aan de slag gegaan om donaties te krijgen voor de Leidse actie. Maar toen dacht ik ook: als ik nou nog beter mijn best doe, dan kan dat ook best voor onze eigen Voedselbank!”

Groter opzetten

Dat lukte toen al heel goed: Janine kreeg van veel mensen in haar omgeving leuke reacties en er kwamen na oproepen via de sociale media veel pakken hagelslag en pindakaas binnen. Ze was dus erg gemotiveerd om het dit jaar nog wat groter op te zetten. Dat lukt zeker, want inmiddels zijn er zes plekken in Nootdorp, Pijnacker en Delfgauw waar pakken en potten met broodbeleg kunnen worden ingeleverd. De wijkagenten doen ook mee: ook het politiebureau aan de Nootdorpseweg is een inleveradres.

De actie werkt heel simpel. Bij de mensen die aan de actie meewerken staan kratten zijn de voortuin, waarin iedereen die mee wil doen pakken met hagelslag of potten met chocopasta, pindakaas of jam kan achterlaten. En wil je nog wat extra’s doen, dan zijn kleurboeken en kleurpotloden ook leuk. Janine: “De meeste mensen hebben het goed, dus dan is het toch prima te doen om een paar extra potten te kopen bij de supermarkt. Er zijn zelfs mensen die nog wat andere spullen in die kratten achterlaten, zoals babyvoeding of pannenkoekenmix. Ik vind het elke keer weer spannend om te zien wat er nou weer in die krat zit.”

Tikkie

Wie liever niet zelf met potten of dozen gaat sjouwen kan ook een financiĆ«le donatie geven. Bel even met Janine via 06-46981674, dan krijg je een Tikkie-verzoek. “De Jumbo in Nootdorp werkt fantastisch aan de actie mee. Voor elke euro die er binnenkomt kan ik een pot of pak inkopen. Die gaan natuurlijk ook allemaal naar de Voedselbank.”

Janine krijgt er ook zelf wat voor terug: ontzettend veel lieve reacties en fijne contacten. “In een tijd waarin veel mensen het lastig hebben, ervaar ik wat de kracht kan zijn van verbinding, betrokkenheid, naar elkaar omkijken en aandacht hebben voor  je medemens. Ik voel me een rijk mens met zoveel lieve mensen om mij heen en de mooie gesprekken die ik heb”, laat ze nog weten.

Hier vind je alle inleveradressen

Lees ook: Gemeentebelangen doneert voor de actie ‘1 cm broodbeleg’

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *