Toonaangevend met meidenvoetbal

Twee leden van het technische hart van DSVP: Monique de Koning (links) en Marco van der Struif.

Dat het vrouwenvoetbal hard groeit is bekend. Vooral bij DSVP is dat het geval, want in totaal hebben ze daar 26 teams bij elkaar. De club heeft zelfs een technisch hart, speciaal voor de meiden. Twee leden daarvan die genoeg kunnen vertellen over het vrouwenvoetbal bij DSVP zijn Monique de Koning en Marco van der Struif.

Naast deze twee leden bestaat de Technische Commissie uit bestuurslid Arlette van Niel en commissielid Erhard Soeterbroek. Van der Struif hoort bij de TC en De Koning is vanaf volgend seizoen coördinator van de onderbouw. Voor de bovenbouw zijn ze nog op zoek. ”Maar daar zijn we nu mee bezig. Dan hebben we in totaal vijf leden, dat is dan weer handig moet er ooit gestemd worden over iets”, zegt Van der Struif.

Hun taken zijn duidelijk: het beoordelen van speelsters en trainers en het jeugdbeleidsplan handhaven. Van der Struif daarover: ”Daar staat in hoe we willen spelen met de teams en hoe we de indelingen voor de teams doen.” ”Maar ook hoe er getraind moet worden per leeftijdscategorie”, voegt De Koning er nog aan toe. Voor de trainers organiseren ze ook vier avonden per seizoen Train de Trainers. Op die manier houden ze het niveau van de trainers hoog, waardoor het niveau van de meiden ook weer hoger wordt.

Meiden in jongenscompetitie

Het aantal meidenteams groeit nog steeds bij DSVP. Dat er veel meiden naar De Groene Wijdte komen komt vooral omdat de meiden van DSVP, tot aan MO-15, in een jongenscompetitie spelen. In totaal staan in die competities tien meidenteams ingeschreven. Het grootste voordeel is volgens Van der Struif: ”Als één meisje in een jongensteam zit wordt ze altijd als laatste opgesteld en dan ook nog eens als een verdediger, zelfs vaak als back. Bij ons kan dan zo’n meisje in een meidenteam spelen en ook nog eens op haar eigen vertrouwde positie.”

Door de goede naam van de teams staan er geregeld veel scouts van betaald voetbalorganisaties langs de velden. De beste meiden, die 2e jaars MO-15 zijn en tegen jongens voetballen uit de 1e en 2e klasse, worden het vaakst er tussen uitgepikt door de scouts. Zij worden dan meestal gevraagd om stage te komen lopen bij een betaalde club. ”Maar als ze gaan, komen ze vaak terug”, glundert Van Der Struif. ”Daarom laten we ze ook vaak met plezier weg gaan, want dan willen ze ook weer terugkomen”, vult De Koning aan. Dat gebeurde vorig jaar ook met aanvalster Geena Toussaint (VR1). Zij kwam na één jaar Excelsior Barendrecht weer terug naar DSVP. Het is voor haar beter te combineren met haar studie en ze wilde weer graag met haar vriendinnen voetballen.

Tot aan MO-15 moeten ze vooral plezier
maken en beter worden. Ze hoeven
echt geen kampioen te worden.

Van der Struif: ”Wij zijn toonaangevend binnen deze gemeente, maar ook binnen Zuid-Holland. Daarbuiten hebben we ook veel contacten in Nederland, vooral voor meiden die gaan studeren. Dan vragen wij of ze bij een bepaalde club kunnen voetballen. Ook in het buitenland hebben we veel contacten, zoals met AA Gent, Club Brugge en Hoffenheim.”

Marco van der Struif en Monique de Koning vinden dat de doelstelling voor de jeugd, tot aan de MO-15, vooral plezier maken en beter worden hoort te zijn. ”Ze hoeven voor mij echt geen kampioen te worden. Dat stimuleren wij ook niet”, zegt Van der Struif. ”Alleen als ze voor het einde van de competitie op kampioenskoers zijn. Dan mogen ze er zeker voor gaan, maar dat geldt vooral voor die leeftijdscategorieën. Een ander verhaal wordt het vanaf de MO-17 tot aan het eerste elftal. Dan is wel de doelstelling om kampioen te worden en om minimaal bovenin mee te draaien.”

”Om terug te komen op de MO-15”, haakte De Koning in, ”tot die groep proberen wij de teams zo in te delen dat ze altijd minimaal in de middenmoot meedraaien. Dan winnen ze wedstrijden, maar verliezen ze er ook wel eens eentje. Van verliezen leer je ook, want je wordt er mentaal sterker van.” Verder is het doel om van iedere lichting drie, vier of vijf meiden in het eerste meidenteam te laten komen.

Primeur

Sinds afgelopen seizoen doet het eerste MO-17 team mee in de landelijke divisie, ”komend seizoen zelfs twee teams. Dan voetballen ze ook in Sittard en Alkmaar”, zegt Van Der Struif trots. ”Dat is een primeurtje voor DSVP. Dit jaar hadden we ze helaas niet. Zoals het er nu naar uit ziet hebben we komend seizoen drie MO-19 elftallen. Zo gaan we van nul naar drie en het eerste team gaat mogelijk zelfs in de Topdivisie spelen. Dat is de top Hoofdklasse, maar dat wordt dan ook veel reizen.” Helemaal zeker is dat nog niet: het team moet door de KNVB nog wel moeten worden toegelaten in die competitie.

DSVP wil voor het komend seizoen proberen om een video-analist te strikken. Wel hebben ze al een vaste verzorgster, die is voor alle meiden en vrouwen aanwezig op de trainingsdagen (maandag en woensdag). Voor het eerste en tweede team hopen ze ook nog een hersteltrainer te vinden, vooral voor vrouwen die van een blessure terugkomen.

Een goed advies voor andere verenigingen die ook dicht op elkaar zitten hebben de stafleden ook. ”Ga samenwerken. Ga op één locatie volwaardige meidenteams opzetten. Met goede trainers, dan kan het zeker lukken. Het belangrijkste is: lekker tegen jongens laten voetballen, daar leren ze het meeste van.”

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *